Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O osudu Krejčíře stále není rozhodnuto, jihoafrický soud zasedne až v lednu

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Reprofoto ČT

Johannesburg – O osudu Radovana Krejčíře jihoafrický soud stále nerozhodl. Dnes opět odložil jednání o Krejčířově údajném pokusu o útěk z vězení a také možnosti jeho vydání do Česka. V JAR si už začal odpykávat 35letý trest odnětí svobody za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos. V Česku byl v nepřítomnosti odsouzen mimo jiné k 10,5 rokům vězení za finanční podvody.

Městský soud v Kempton Park na okraji Johannesburgu se dnes měl zabývat extradicí Krejčíře do ČR a obviněním z pokusu o útěk z vězení, do kterého se údajně zapojilo dalších sedm osob, včetně tří zaměstnanců nápravného zařízení Kgosi Mampuru ve městě Pretoria. Oba body však byly odloženy na 24. ledna, soud to zdůvodnil nepřítomností některých právníků, uvedl web jihoafrické televize eNCA.

Sám Krejčíř k soudu dorazil za přísných bezpečnostních opatření a stěžoval si na podmínky ve věznici. Psychiatr mu prý předepsal léky, které mu přivodily únavu, zažívací potíže a sebevražedné stavy a s problémy se musel vypořádat sám. Také mu prý úřady zabavily dokumenty určené pro jeho právníka Franka Cohena. Státní žalobce Johan Du Toit uvedl, že stížnosti probere s ředitelem věznice.

Nejde zdaleka první případ, kdy dochází v jihoafrických procesech s Krejčířem k průtahům. Kauza útěku z vězení byla přeložena již v listopadu, a to kvůli potřebě soudu zpracovat nové informace. Podobně je na tom obžaloba z podílu na tři roky staré vraždě libanonského obchodníka s drogami Sama Issy. V tomto případě se již téměř rok řeší problémy s Krejčířovým právním zastoupením.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.