Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský mladík údajně plánoval útok, německá policie jej obvinila

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem – Německo obvinilo z přípravy teroristického útoku teprve šestnáctiletého z přípravy teroristického útoku uprchlíka ze Sýrie. Podle úřadů v krátké době radikalizoval během pobytu v zařízení pro migranty v Kolíně nad Rýnem. 

Upozornění na podezřelého běžence dostala policie z kruhů blízkých místní mešitě, napsala dnes agentura DPA. Obhájce Syřana obvinění odmítl.

Podle žalobce Ulfa Willuhna mladík připravoval závažný násilný čin. Syřan, jehož jméno média neuvádějí, byl zatčen v září. Policie a prokuratura jej podezřívají, že plánoval útok s pomocí výbušnin. Konkrétní pokyny k výrobě bomby prý obdržel zahraničního kontaktu na chatu s vazbami na takzvaný Islámský stát (IS).

Obhájce Michael Murat Sertsöz naopak tvrdí, že podezření z trestného činu není dostatečně průkazné, aby opravňovalo žalobu. Syřan je podle něj traumatizován válkou a vazbu špatně snáší, objevuje se u něj třes a zmatení v řeči. To, že jeho klient chtěl skutečně útočit, pak označil za pouhé dohady. Žádný konkrétní plán prý neexistoval, mladík si nikdy nevybral cíl ani nevyrobil výbušninu. V konverzaci na chatu často vtipkoval, dodal advokát.

Syřan utekl před válkou se svými rodiči a sestrou. Loni se dostal do zařízení pro migranty v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem. Ve městě sídlí centrála německé kontrarozvědky, v jejíchž řadách nedávno odhalili pravděpodobného islamistu.

Témata:  Německo Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy