Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nemají na Trumpa peníze? New York chce po vládě 35 milionů dolarů

New York City
New York City
Foto: NY Times

New York - Donald Trump většinu času od vítězství v prezidentských volbách 8. listopadu tráví ve svém mrakodrapu na Manhattanu, kde se připravuje na převzetí moci, ke kterému by mělo dojít 20. ledna 2017. Náklady na jeho ochranu jsou značné, New York proto žádá vládu USA o příspěvek 35 milionů dolarů.

"Situace je vskutku neobvyklá," řekl newyorský starosta Bill de Blasio o problémech, se kterými se město nyní potýká.

V oblasti kolem Trumpova mrakodrapu na Páté Avenue platí zvýšená bezpečnostní opatření, což na Manhattanu vede k ještě větším dopravním zácpám.

Newyorskou policii vyjde jeden den ostrahy Trumpa na 467.000 dolarů (11,7 milionu korun). Newyorská média původně odhadovala, že bezpečnostní opatření stojí až jeden milion dolarů denně.

Starosta připomněl, že Kongres USA v minulosti proplatil New Yorku náklady, které měl na ochranu světových vůdců během nejrůznějších schůzek, které se ve městě konaly.

Další peníze chce New York žádat i od budoucí Trumpovy administrativy, neboť manželka Melania Trumpová se synem Barronem plánují ve městě zůstat po zbytek školního roku.

Témata:  Donald Trump New York policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy