Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový kandidát na obzoru? Joe Biden chce být další hlavou USA

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Washington – Nově zvolený americký prezident Donald Trump se ještě ani neujal svého úřadu, přesto se už spekuluje, kdo by jej mohl za čtyři roky vystřídat. Bezprostředně po volbách se mluvilo o končící první dámě Michelle Obamové. Svou kandidaturu teď nepřímo naznačil také současný viceprezident Joe Biden.

Stávající viceprezident Biden se nechal slyšet, že v roce 2020 „bude kandidovat". Když se jej novináři ptali, do jaké funkce, odpověděl jim „na prezidenta". Přestože tato slova pronesl spíše v žertu, dodal také: „Naučil jsem se už dávno, že osud má zvláštní způsob zasahování."

„Netvrdím, že nebudu kandidovat, nezavazuji se však k ničemu. Už dávno vím, že si to osud umí zařídit po svém," cituje deník The Guardian politika, jehož syn Beau loni podlehl rakovině. I to byl důvod, proč se Biden o Bílý dům v tomto volebním období neucházel.

Už v roce 2008 připravoval vlastní kampaň, nakonec si jej Barack Obama vybral jako svého kandidáta na viceprezidenta.

List také připomíná, že Biden je v USA poměrně populární, v roce 1973 byl poprvé zvolen jak senátor státu Delaware, od té doby svůj post šestkrát obhájil. Senátorského křesla se vzdal po 36 letech, aby se mohl stát vicepremiérem.

Demokratickému politikovi bude v době příštích prezidentských voleb 77 let.

Témata:  Joe Biden USA prezident USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.