Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlík sexuálně napadl ženu. Může si za to sama, tvrdí soud

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Manchester – Britský soud se zabýval pokusem o znásilnění. Mladý muslim z Kuvajtu napadl dvacetiletou dívku. Soudce oběť kritizoval a naznačil, že si za vše může sama, protože byla velmi opilá. A tamním aktivistům se to vůbec nelíbí.

Žena se podle listu Daily Mail velmi opila, odešla z domu a ztratila se. Následně se probudila v bytě dvou mužů. Podle obžaloby ji ve chvíli, kdy se pokoušela vrátit domů, sexuálně napadl teenager Yaqoob Alanezy. U soudu zaznělo, že si dívka stěží může vzpomenout na to, co se vlastně stalo. K incidentu došlo v srpnu v Manchesteru.

Kuvajťan za svůj čin stanul před soudem. Soudce však uvedl, že i když neexistuje žádná omluva pro to, co provedl, „lidé musí mít zodpovědnost za své bezpečí, když se večer vydají ven". „Jsem si jistý, že to byla děsivá událost. Byla velmi, velmi, velmi opilá," připomněl soudce. „Zákon se snaží chránit oběti: například i před jejich vlastní pošetilostí," řekl.

„Oběť byla velmi opilá a na veřejném místě, nedokázala sama sebe chránit. A zákon teď musí chránit zranitelné osoby před těmi, kteří jejich zranitelnosti chtěli využít a zaútočit na ně," dodal soudce. Jeho slova velmi pobouřila britské aktivisty, podle kterých soudce z činu „obvinil oběť".

Leah Cowanová, mluvčí koalice za ukončení násilí na ženách, k tomu uvedla: „Mýtus, že jsou ženy zodpovědné za ochranu jejich bezpečnosti proti útokům nekalých a násilných mužů, je obzvláště nebezpečný. Když soudce dopustí, aby se oběť obviňovala – třeba když naznačuje, kolik alkoholu vypila, a že se nějakým způsobem zasloužila sexuální napadení - musíme být v pozoru."

Podobné výroky podle ní ženy odrazují od toho, aby útoky vůbec hlásily, protože mají obavy, že jim nikdo nebude věřit, nebo že je někdo obviní, že na útoku nesou vinu. „Proto je v tomto případě pozoruhodná kritika udělala z oběti - kvůli nadměrné pití alkoholu. Jedná se o sexuální dvojí standard v práci," varuje.

Oběť před napadením zachránil jeden z kolemjdoucích, který viděl ženu, jak se snaží vykroutit ze sevření Alanezyho. Muž ji přitom už nějakou dobu táhl po ulici. Osmnáctiletý Kuvajťan se později k sexuálnímu napadení a únosu přiznal. Jeho právní zástupce Olived Jarvis jej však bránil. „Řekl mi, že se hluboce stydí a že je v rozpacích".

„V Kuvajtu žádný alkohol nemají a když obžalovaný přišel sem, vyzkoušel alkohol poprvé a to byl skutečný problém. Snažil se tak vypořádat s velkou nudou. Nevymlouvá se, vzal si láhev vodky a v noci šel ven na ulici. To není něco, co by se mělo opakovat. Ve vězení je velmi, velmi izolovaný. Nemluví anglicky, je tu libyjský člověk, se kterým občas mluví, ale jinak je stále sám. Je ze všeho opravdu velmi zmatený, za páchání trestné činnosti se stydí," dodal obhájce.

Mladík by si měl odsedět 22 měsíců v zařízení pro mladistvé pachatele, pak by měl být deportován – zřejmě do rodného Kuvajtu.

Témata:  Velká Británie uprchlíci znásilnění soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy