Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čísla, která děsí. Rusko přiznalo, kolik nových zbraní letos vyrobilo

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: mil.ru

Moskva - Ruská armáda považuje letošní rok za velmi povedený. Obdržela totiž přes 7000 kusů nových zbraní včetně vojenské techniky. Polepšilo si také námořnictvo.

Náměstek ministra obrany Dmitrij Bulgakov v rozhovoru pro list Izvestija bilancoval rok 2016, který považuje za velmi vydařený. Armáda během něj totiž získala tisíce kusů nové výkonné techniky.

"Rok 2016 byl pro ruskou armádu velmi bohatý. Bylo uvedeno do provozu více než 6 tisíc kusů moderní obrněné tankové a automobilové techniky a tisíce moderních raketových a dělostřeleckých zbraní," pochlubil se Bulgakov.

Na své si přišlo i námořnictvo. Vojáci totiž dostali k dispocizi 19 moderních plavidel. Modernizaci by však spíše potřebovala chlouba tamního námořnictva, letadlová loď Admirál Kuzněcov, který nyní operuje ve východním Středomoří, kterou řada Rusů nazývá "plovoucím vrakem".

Zaostalost letadlové lodi v rozhovoru pro agenturu TASS připustil i šéf státní loďařské firmy OSK Alexej Rachmanov, který ale přiznal, že v tomto případě zřejmě modernizace nehrozí. "Loď bohužel nelze zásadně a koncepčně vylepšit," řekl Rachmanov. Modernizovány budou nicméně systémy řízení a zlepší se podmínky pro starty palubního letectva.

Armáda má za sebou stovky cvičení

Bulgakov také deníku sdělil, že se letos uskutečnilo více než 240 různých cvičení, kterých se zúčastnilo na 3,5 tisíce vojáků. Zapojeno bylo také 1,5 tisíce kusů zbraní a vojenské techniky a 33 stíhaček a 25 lodí.

Ani tento úspěch však Rusy nedonutí investovat méně financí do dalšího vojenského výzkumu, naopak. Ruská armáda se totiž i přes modernizaci nachází v kritickém bodě a bude-li chtít konkurovat západním vojskům, musí co nejdříve zmodernizovat ne část, ale většinu svého vybavení. Uvedl to server National Interest.

Přesto má ruská armáda ve své výbavě řadu zbraní, které jí může svět závidět. Nejlepší z nich je modernizovaný tank Armata. Podle řady zahraničních expertů je nejlepším tankem na světě a odpovídá tomu nejen vybavení a pancíř, ale i fakt, že posádka je vůbec poprvé umístěna do izolované pancéřové kapsle, zatímco zbraně jsou soustředěny ve věži. Zvyšuje se tak naděje na přežití i v případě přímého zásahu tanku.

Záviděníhodný je také obrněný transportér T-15 Armata, který vychází z podvozku bojového tanku T-14, jeho účel ale bude zcela odlišný. Bojové vozidlo pěchoty je obrněný transportér osazený dělem a má být tím nejlepším pomocníkem, jakého si mohou vojáci na bojovém poli přát.

Modernizace se netýká jen pozemních, ale i vzdušných vojsk. Nový Ka-52 vychází z modelu představeném v osmdesátých letech minulého století, se kterým armáda učinila to samé, co americká armáda se svým AH-64E. Namísto vývoje nového stroje bylo jednoduše rozhodnuto o modernizaci existujícího modelu a jeho přízpůsobení novým podmínkám boje. Armáda plánuje nakoupit 140 Aligátorů.

Nukleární bombardér nebo robotický tank?

V průběhu roku se také objevily informace o zbraních, které zní více jako science fiction. Ruská armáda údajně pracuje například na vesmírném letounu, který by měl být osazen jadernými zbraněmi a měl by být schopný do dvou hodin od vzletu zničit jakékoliv místo na planetě. 

Podplukovník Aleksej Solodovnikov tvrdí, že by letoun měl být postaven do roku 2020. "Myšlenka je taková, že bombardér vzlétne z domovského letiště podobně jako obyčejné letadlo. Poté se zamíří do vnějšího vesmíru, odkud shodí jaderné hlavice a vrátí se zpět na základnu," řekl agentuře RIA Novosti s tím, že tímto způsobem by Rusko mělo být schopno zaútočit do dvou hodin na jakékoliv místo na planetě.

Dosud nebylo jasné, jakým způsobem bude letadlo vzlétat. Jeho hmotnost by se totiž měla pohybovat kolem 20 25 tun. Z vyjádření ruského podplukovníka ale vyplývá, že by si Rusové přáli, aby byl stroj plně samostatný a nezávislý na pomocném letounu. "Na designu spolupracujeme s Ruským centrálním aerodynamickým institutem. Letoun by totiž měl být nadzvukový," dodal.

Americký server Science Alert v souvislosti s novým bombardérem upozorňuje, že realita může být na míle vzdálená od ruských plánů. "Zatím toho nevíme moc, ale zdá se, že by letoun mohl být podobný jako stroje společnosti Virgin Galactic," píše server.

Ruské také pracuje na samořiditelném tanku. Agentuře RIA Novosti to už dříve sdělil generální ředitel Uralvagonzavod (UVZ) a výrobce Armaty Oleg Sienko s tím, že jde sice zatím o hudbu budoucnosti, ale reálnou.

Ruští technici už pravděpodobně ví, jak na to. Sám Sienko přiznává, že jsou na principu samořiditelného tanku bez posádky schopni pracovat hned, jakmile obdrží zakázku. "Prakticky vzato i z těch tanků, které projížděly po Rudém náměstí, můžeme udělat roboty," přiznal.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy