Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu začalo jednání NATO. EU a NATO potvrdí čtyřicet bodů konkrétní spolupráce

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - V Bruselu se dnes začalo dvoudenní jednání ministrů zahraničí členských zemí NATO. Generální tajemník aliance Jens Stoltenberg ještě před začátkem rokování uvedl, že EU a NATO potvrdí přes 40 konkrétních bodů pro vzájemnou spolupráci v sedmi širších oblastech.

Domluvené konkrétní kroky, včetně jejich časového rozvrhu, se týkají součinnosti obou organizací v oblastech jako kybernetický boj, hybridní hrozby, cvičení nebo spolupráce na moři, připomněl generální tajemník NATO.

Podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka je dohoda jen začátkem dlouhodobého procesu, který Slovensko vítá. "Jsou to dvě organizace, které jsou vybudované na stejných hodnotách. Tři čtvrtiny členů jsou stejné země. Vždy se nám zdálo nelogické, že mezi nimi neexistuje institucionální, formalizovaná spolupráce," podotkl slovenský ministr.

Stejně jako Lajčák také český ministr Lubomír Zaorálek zdůraznil, že EU a NATO se musí vyhnout duplikování svých schopností. "To je něco, co se neustále zdůrazňuje. Nemáme na to, abychom zdvojovali cokoliv," poznamenal Zaorálek. EU by například mohla své bojové skupiny využívat pro nasazení v misích, aliance se soustředí na obranu území svých členů. "Dnes neexistuje v řadě věcí žádná součinnost mezi EU a aliancí, nejsme dnes schopni spolu komunikovat," podotkl a připomněl dvě nyní zcela oddělené instituce EU a NATO zabývající se kybernetickou bezpečností, které teprve nyní začnou navzájem komunikovat.

Dnešní a středeční schůzka je posledním setkáním s evropskými kolegy z NATO pro amerického ministra zahraničí Johna Kerryho. Američané by se dnes na okraj aliančního jednání měli domluvit na své vlastní užší spolupráci s Evropskou unií.

Podle Stoltenberga nejde taková dohoda na úkor aliance. "Je to něco, co vítáme, co chápeme jako stavební prvek v našem širokém úsilí o rozvoj transatlantické vazby," podotkl Stoltenberg.

Poprvé se dnes naopak v alianční centrále představí šéf britské diplomacie Boris Johnson, který patřil mezi přední zastánce odchodu své země z Evropské unie.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy