Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová otevřeně přiznala: Situace s migranty z loňska se nesmí opakovat

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - V německém Essenu dnes začal sjezd Křesťanskodemokratické unie (CDU). Její předsedkyně a zároveň kancléřka Angela Merkelová hned na úvod uvedla, že se uprchlická krize z loňského roku nemůže a nesmí opakovat.

"Situace z pozdního léta 2015 se nemůže, nemá a nesmí opakovat," nechala se slyšet německá kancléřka. Spolková republika chce podle ní dělat vše pro to, aby zastavila ilegální migraci a dala lidem lepší perspektivu v zemích jejich původu.

Za zásadní v těchto snahách Merkelová považuje dohodu EU s Tureckem, která podle ní každý den zachraňuje životy. Merkelová také poděkovala všem spoluobčanům, kteří se angažovali a angažují v pomoci 890.000 běženců, kteří loni do Německa přišli.

Merkelová se vyjádřila také k situaci v Sýrii. Je ostuda, že se stále nepodařilo zajistit humanitární koridory pro syrské město Halab, míní.

Vyjádřila se též k odchodu Británie z EU. "Nedopustíme žádné vybírání si třešniček z dortu," prohlásila za potlesku delegátů sjezdu. "Čtyři základní svobody musí být zajištěny - svoboda pohybu lidí, zboží, služeb a finančních produktů. Bez nich nebude přístup ke společnému trhu," poznamenala dále dvaašedesátiletá politička.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy