Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová otevřeně přiznala: Situace s migranty z loňska se nesmí opakovat

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - V německém Essenu dnes začal sjezd Křesťanskodemokratické unie (CDU). Její předsedkyně a zároveň kancléřka Angela Merkelová hned na úvod uvedla, že se uprchlická krize z loňského roku nemůže a nesmí opakovat.

"Situace z pozdního léta 2015 se nemůže, nemá a nesmí opakovat," nechala se slyšet německá kancléřka. Spolková republika chce podle ní dělat vše pro to, aby zastavila ilegální migraci a dala lidem lepší perspektivu v zemích jejich původu.

Za zásadní v těchto snahách Merkelová považuje dohodu EU s Tureckem, která podle ní každý den zachraňuje životy. Merkelová také poděkovala všem spoluobčanům, kteří se angažovali a angažují v pomoci 890.000 běženců, kteří loni do Německa přišli.

Merkelová se vyjádřila také k situaci v Sýrii. Je ostuda, že se stále nepodařilo zajistit humanitární koridory pro syrské město Halab, míní.

Vyjádřila se též k odchodu Británie z EU. "Nedopustíme žádné vybírání si třešniček z dortu," prohlásila za potlesku delegátů sjezdu. "Čtyři základní svobody musí být zajištěny - svoboda pohybu lidí, zboží, služeb a finančních produktů. Bez nich nebude přístup ke společnému trhu," poznamenala dále dvaašedesátiletá politička.

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy