Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migrační centra plná radikálů? Novinář pronikl mezi uprchlíky, nevěřil svým očím

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německo-pákistánský novinář Shams Ul-Haq se v utajení vydal do několika německých azylových domů. Pod falešnými identitami mluvil s migranty a dospěl k jasnému závěru – migrační centra jsou plná radikálních islámských náborářů a věřících.

Shams Ul-Haq, bývalý taxikář a soukromý detektiv narozený v Pákistánu, nyní pracuje jako nezávislý novinář v Německu, kde žije již 15 let. Díky jeho jedinečnému postavení mohl proniknout do německého azylového systému za použití falešné identity. Navštívil azylové domy po celé zemi a teď odhalil pravdu o zprávách týkající se rostoucí úrovně islámského radikalismu, píše server Breitbart s odkazem na německý deník Die Welt.

Novinář se pod jménem „Wakal Ahmad" dostal do obřího azylového domu Tempelhof v Berlíně, v Postupimi byl známý pod jménem „Osman", v Eisenhüttenstadtu jako „Raja", dokonce se mu podařilo podat žádost o azyl ve švýcarském pohraničním městě Kreuzlingen pod jménem „Jamal". Dopisovatel teď uvádí, že byl doslova šokován zjištěním, jakou úroveň podpory v každém z těchto míst mají radikální islamistické myšlenky.

„Velké uprchlické domy jsou živnou půdou pro extremismus a salafismus," píše ve své nové knize s názvem Ohnisko teroru. Při pohybu mezi migranti z různých zemí, jako je Irák, Sýrii, Libyi, si všiml šíření distribuce drog i radikálních salafistických náborářů, kteří se v každém domě objevují jako „dobrovolníci. Neplodný život uprchlíků, těsné vztahy, špatné jídlo, agresivní stráže nebo mizerná hygiena – to vše podle něj na migranty těžce dopadá. I proto varuje, že růst negativních nálad mezi uprchlíky může přinášet velké riziko.

Podle Ul-Haqa do azylových domů chodí salafisté a šíří divoké zvěsti mezi žadateli o azyl. Tvrdí například, že Německo bude vyžadovat, aby konvertovali ke křesťanství. I kvůli špatným podmínkách v zařízeních je pak podle něj snazší pro saláfisty rekrutovat migranty a dělat z nich „svaté bojovníky".

Ul-Haq také zpochybnil oficiální počty žadatelů o azyl, kteří jsou vyšetřováni kvůli podezření z terorismu. Statistiky nedávno zveřejnil federální policie šéf Holger Münch – podle nich je vyšetřováno asi 400 migrantů. Novinář však říká, že by měl být jejich skutečný počet nejméně desetinásobný.

Během svého pobytu v Berlíně prý zaslechl rozhovor mezi členy spící buňky Islámského státu. Osobně se také setkal s Čečencem v Eisenhüttenstadt, který sám sebe označoval za mudžahedína, tedy bojovníka džihádu.

Spolu s bujícím radikalismem investigativní novinář zaznamenal množství zneužívání azylových procedur ze strany migrantů. Pákistánec tvrdí, že potkal ty, kteří podali několik desítek žádostí o azyl v celé Evropě a díky tomu získali tisíce eur. Například jeden Libyjec studoval v Německu, ale nechtěl se vrátit domů, tak požádal o azyl a předstíral, že ani neumí německy.

Migranti, kteří žijí v Německu po dlouhou dobu dokonce podle něj navštěvují azylové domy, kde využívají internet zdarma, dostávají jídlo zdarma, navštěvují lékaře a dokonce dostávají kapesné – a to navzdory skutečnosti, že tam nežijí.

I když Ul-Haq nevěří, že každý radikalizovaný žadatel o azyl chce spáchat teroristické útoky, říká že tito lidé hrají roli v infrastruktuře buněk Islámského státu a předávají zprávy těm, kteří chtějí útoky provést. „Jsou považováni za potravu pro děla – když se buňka dá na útěk, jsou to oni, kdo jsou první zatčeni policií," dodal.

Témata:  Německo uprchlíci terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy