reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching po svém nástupu do čela komunistické strany na konci roku 2012 zahájil rozsáhlé tažení proti korupci, která podle něj ohrožuje samu existenci komunistické strany.

HRW zprávu čítající 102 stran zveřejnila v Hongkongu a vyzvala v ní, aby čínský režim přestal využívat systém mimosoudních nástrojů, známých jako šuang-kuej.

Používání síly je v něm v zásadě zakázáno. Ve vnitrostranických disciplinárních předpisech se ale psychické a fyzické mučení připouští, pokud například hrozí nebezpečí spiknutí, manipulace s důkazy, anebo není důkazů dostatek.

"Prezident Si Ťin-pching vybudoval svou protikorupční kampaň na systému zadržování v nelegálních zařízeních," uvedla v prohlášení šéfka čínské pobočky HRW Sophie Richardsonová. "Mučení podezřelých s cílem vynutit z nich přiznání korupci neukončí, bude ale znamenat konec důvěry v čínský právní systém," dodala.

Ve zprávě HRW upozorňuje na nevysvětlená zmizení některých činitelů komunistické strany a rozšířené způsoby mučení, mezi něž patří odpírání spánku, vody a jídla, jakož i bití. "Nenechali mě spát. Celých deset dní jsem nezamhouřil oko," vypověděl jeden z bývalých vězňů. Dozorci ho bili, aby ho donutili celou dobu stát.

"Pořád mi opakovali, abych 'vysvětlil problémy'. Kolik prý jsem dostal peněz? Donutili mě, abych si to vymyslel. Musel jsem si to vymyslet - pokud bych to neudělal, tak by mě zmlátili," uvedl další zadržovaný.