Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce muslimkám zakázat zahalování obličeje

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Essen - V Německu se v poslední době bouřlivě diskutuje o zahalování obličeje. Kancléřka Angela Merkelová dnes na sjezdu své CDU k tomu uvedla, že by zákaz burek a nikábů podpořila. Zároveň dnes kritizovala zesilující agresivitu a nenávist na sociálních sítích.

"Tady v Německu platí zákony naší země a to pro všechny bez výjimky," prohlásila Merkelová, která se postupně snaží měnit svou uprchlickou politiku. Všichni lidé, kteří již déle žijí ve spolkové republice nebo do ní teprve nedávno přišli, musí respektovat důstojnost ostatních, rovnoprávnost mužů i žen, svobodu náboženství nebo vyjadřování. "Nechceme žádné paralelní společnosti," podotkla také.

"V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám," řekla Merkelová za bouřlivého potlesku zhruba tisícovky delegátů v Essenu.

Není ale podle ní možné myslet si, že internet je prostorem, kde neplatí německé zákony. Z některých komentářů na internetu, které jsou nezřídka zaměřené proti migrantům, má prý pocit, že by sami jejich autoři potřebovali integrační kurs.

Merkelová se proti úplnému zahalování obličeje podle pozorovatelů vyslovila i proto, aby dala jasně najevo, že CDU nadále stojí o konzervativní voliče, kteří se začali přidávat k populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Témata:  Angela Merkelová muslimové Německo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy