Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát se nevzdává, naopak. Chce vyhlásit nový chalífát

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Manila – Islámský stát v Sýrii a Iráku ztrácí půdu pod nohama. Ani to však neznamená, že se tato nejznámější a největší teroristická skupina vzdává. Podle odborníků se snaží proniknout a usadit se v jižních Filipínách. A mohlo by být mnohem hůř, varuje analýza neziskové organizace Clarion Project, která se specializuje na problematiku islamistického extremismu.

Jak organizace poukazuje na svých stránkách, v boji s filipínskou armádou zatím zaznamenávají džihádisté těžké ztráty, přesto prý tamní pobočka Islámského státu zvýšila svou snahu vztyčit vlajky nad městskými budovami na jihovýchodě země. Podle jednoho z odborníků na terorismus chce Islámský stát oznámit založení své nové provincie na jednom z největších filipínských ostrovů.

Analytik Otso Iho z Jane's Terrorism & Insurgency Centre je přesvědčen, že je jen otázkou času, než IS ovládne část jižních Filipín. Konkrétně jde o část druhého největšího ostrova Filipín Mindanaa, na kterém žije asi 20 milionů obyvatel.

Několik tamních islamistických teroristických organizací již slíbilo věrnost IS, včetně skupin Abu Sayyaf a Maute. Iho očekává, že radikálové budou také připraveni spojit se pod praporem IS. Právě teď se totiž podniká jen málo proti tomu, aby se sjednocení těchto skupin zabránilo, varuje analytik.

Když státní síly bojují proti islamistům, jsou bitvy jsou často těžké a krvavé. Tento týden armáda potvrdila vítězství v pětidennímu boji proti IS. „Byly zdecimováni. Schopnost udržet se a opět bojovat už nemají," tvrdí vojenský mluvčí brigádní generál Restituto Padilla.

Armáda uvedla, že zabila desítky bojovníků skupiny Maute, která si také říká Islámský stát v Lanao. Jde o odnož známější a obávané Moro Islamic Liberation Front (MILF).

Zatímco arabské a západní armády i nadále poměrně úspěšně bojují proti IS v Iráku a Sýrii a skupina počítá své ztráty i v Libyi, hnutí nadále získává podporu v jiných zemích. Nejedná se pouze o osamělé vlky, ale dobře zakořeněné bojové síly, které jsou připraveny bojovat proti národním armádám a zahájit teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu s cílem urychlit jejich konečný cíl - vyhlášení chalífátu všude tam, kde je to možné - čím dříve, tím lépe, varují analytici.

Témata:  Islámský stát Filipíny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy