Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský premiér se za útok na Pearl Harbor omluvit nehodlá

Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Foto: g7germany.de

Tokio - Šinzó Abé se jako vůbec první úřadující premiér Japonska chystá ve dnech 26. a 27. prosince navštívit Havaj. Uctí oběti útoku na Pearl Harbor, omlouvat se ale nebude.

"Účelem nadcházející návštěvy je uctít oběti války, a nikoli přednést omluvu," prohlásil mluvčí Jošihide Suga.

Ve středu se v Pearl Harboru uskuteční vzpomínkový obřad u příležitosti 75. výročí útoku. Jeho účastníci budou mimo jiné držet minutu ticha za oběti, a sice v 7:55 místního času, kdy japonská letadla v roce 1941 zasáhla první cíl, napsala agentura AP.

Abe během svého pobytu navštíví Pearl Harbor a setká se s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům potvrdil, že Obama a Abe 27. prosince společně navštíví památník obětí zkázy americké vojenské lodi USS Arizona v přístavu Pearl Harbor. Podle Bílého domu "návštěva obou vůdců ukáže moc usmíření, jež změnila bývalé nepřátele v nejbližší spojence, které sjednocují společné zájmy a stejné hodnoty".

Některé americké válečné veterány může zklamat, že se Abe v Pearl Harboru za japonský válečný útok neomluví. Podle expertů ale návštěva především vyšle vzkaz regionálnímu rivalovi Japonska Číně a budoucímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který v kampani kritizoval, že Tokio málo platí za americkou vojenskou ochranu. "Vyšle to vzkaz Číně o síle americko-japonských vztahů a pravděpodobně je cílem vyslat stejný vzkaz i Trumpovi," uvedl profesor Columbijské univerzity Gerry Curtis.

Témata:  Šinzó Abe Pearl Harbor USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy