Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský premiér se za útok na Pearl Harbor omluvit nehodlá

Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Summit G7 v Německu, japonský předseda vlády Šinzó Abe a jeho žena Akie Abe
Foto: g7germany.de

Tokio - Šinzó Abé se jako vůbec první úřadující premiér Japonska chystá ve dnech 26. a 27. prosince navštívit Havaj. Uctí oběti útoku na Pearl Harbor, omlouvat se ale nebude.

"Účelem nadcházející návštěvy je uctít oběti války, a nikoli přednést omluvu," prohlásil mluvčí Jošihide Suga.

Ve středu se v Pearl Harboru uskuteční vzpomínkový obřad u příležitosti 75. výročí útoku. Jeho účastníci budou mimo jiné držet minutu ticha za oběti, a sice v 7:55 místního času, kdy japonská letadla v roce 1941 zasáhla první cíl, napsala agentura AP.

Abe během svého pobytu navštíví Pearl Harbor a setká se s dosluhujícím americkým prezidentem Barackem Obamou. Bílý dům potvrdil, že Obama a Abe 27. prosince společně navštíví památník obětí zkázy americké vojenské lodi USS Arizona v přístavu Pearl Harbor. Podle Bílého domu "návštěva obou vůdců ukáže moc usmíření, jež změnila bývalé nepřátele v nejbližší spojence, které sjednocují společné zájmy a stejné hodnoty".

Některé americké válečné veterány může zklamat, že se Abe v Pearl Harboru za japonský válečný útok neomluví. Podle expertů ale návštěva především vyšle vzkaz regionálnímu rivalovi Japonska Číně a budoucímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který v kampani kritizoval, že Tokio málo platí za americkou vojenskou ochranu. "Vyšle to vzkaz Číně o síle americko-japonských vztahů a pravděpodobně je cílem vyslat stejný vzkaz i Trumpovi," uvedl profesor Columbijské univerzity Gerry Curtis.

Témata:  Šinzó Abe Pearl Harbor USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy