Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vůdce separatistů na Ukrajině: Nechceme jen Kyjev, Rusko musí dobýt Británii

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Donbas - Vůdce donbaských separatistů Alexandr Zacharčenko v talk-show konzervativní ruské televize Cargrad TV označil dobytí Kyjeva jen za dílčí úkol. Nestačí mu ani zisk Berlína. Pro nástup zlatého věku Ruska je podle něj zásadní podmínkou okupace Británie.

"Vrátíme území, které ztratilo ruské impérium, a navíc zabereme území, která jsme měli dostat od dob Krymské války," uvedl Zacharčenko. V souvislosti s Krymskou válkou (1853-56) očividně hovořil o ruské expanzi na Balkán, zejména do dnešního Rumunska a Moldavska.

"Nestačí ani obsadit Berlín, je třeba jít dál a okupovat celou Británii jako takovou. Veškeré zlo, veškerý ruský osud spočívá v anglosaském (regionu). Pokud ho obsadíme, nastoupí podle všech našich předpokladů zlatý věk Ruska," prohlásil Zacharčenko. Cargrad TV je kanál šířící krajně konzervativní názory a pravoslavný extremismus.

Ze Zacharčenkova proslovu není jasné, zda šlo o nadsázku. Slova o dobytí Velké Británie vůdce doněckých radikálů pronesl s vážnou tváří.

Témata:  Alexandr Zacharčenko Donbass v Doněcku Velká Británie Ukrajina

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy