reklama

Phiriová pochází z Malawi, je zástupkyní generálního tajemníka Světové rady církví (WCC) a dlouhodobě se angažuje v mezinárodní kampani Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), která chce vyvolat ekonomický a politický tlak na Izrael a přimět ho tak k ukončení okupace Západního břehu Jordánu.

Izrael běžně odmítá pustit na své území propalestinské aktivisty, ale Phiriová je první, komu bylo vízum zamítnuto specifiky kvůli aktivitám pro BDS.

Ministr vnitra Arje Deri řekl, že případ Phiriové konzultoval s ministrem pro vnitřní bezpečnost Giladem Erdanem, pod jehož úřad spadá také agenda protiizraelského bojkotu. "Vydat povolení ke vstupu lidem jako Phiriová znamená posilovat chybné aktivity takových lidí jako ona. K tomu nechci přispívat. Využiji všech prostředků, které mám, k tomu, abych zabránil poškozování Izraele," sdělil Deri.

WCC podle Izraele zastává propalestinské názory, získává pozorovatele do palestinských měst a vesnic, nabízí "ochranu ohroženým komunitám" a také zveřejňování případů porušování lidských práv. V izraelském parlamentu se právě v těchto dnech projednává zákon, který má umožnit odmítnout vstup lidem zapojeným do hnutí BDS.