Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé již týden demonstrují před americkým kongresem. Policie zatkla přes 300 demonstrantů

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Washington - Před sídlem Kongresu Spojených států je už od minulého týdne rušno. Schází se tam demonstranti z hnutí Democracy Spring a požadují reformu volebního systému a boj proti korupci v politice. Policie zatýká ve velkém.

Jen v pondělí policie zadržela 300 demonstrantů, celkem už v poutech skončilo 1240 lidí. Všechny zadržené policie na místě obvinila z nezákonného shromažďování, blokování prostoru a narušování veřejného pořádku, poté je propustila.

Demonstrace proti vlivu peněz v politice začaly před týdnem v pondělí 11. dubna a organizuje je hnutí Democracy Spring, uvedl deník USA Today. K tomuto hnutí se o víkendu připojilo sdružení Democracy Awakening. To usiluje o nápravu volebních zákonů, které v současné podobě považuje za diskriminační.

Organizátoři protestů tvrdí, že americké volby i vláda jsou pod vlivem zvláštních zájmů vlivných a bohatých a že Kongres s touto situací dosud nic neudělal.

Témata:  USA demonstrace v USA Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy