Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda ovládla všechny části Starého Města v Halabu

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Syrská armáda ovládla všechny části Starého Města v Halabu. Dosud tyto části kontrolovala opozice.

Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která sídlí v Británii a o situaci v Sýrii má zprávy od svých informátorů.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku povstalců přišel o život jeden ruský vojenský poradce. Z východní části města podle SOHR od poloviny listopadu kvůli prudkým bojům odešlo na 80.000 lidí a povstalci dnes požádali o pětidenní příměří.

Armáda začala postupovat do historického centra v úterý. Vojsku a jeho spojencům se v minulých dnech podařilo vybojovat už dvě třetiny původně povstaleckých částí velkoměsta, tvrdí agentura Reuters.

Východ byl od roku 2012 v rukou oponentů Damašku, vláda kontrolovala zbytek. V minulých dnech se armádě podařilo vybojovat nejprve povstalecké čtvrti na severovýchodě Halabu, odkud pak postupovala dále na jih. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že pokud padne čtvrť Šaar v centru, budou povstalci vytlačeni na jihovýchod města. Agentura AP tvrdí, že Šaar je v rukou armády.

Povstalci dnes požádali o pětidenní příměří, které má umožnit evakuaci 500 lidí, kteří potřebují naléhavě lékařskou pomoc. Bojovníci souhlasí také s tím, aby z východní části odešli civilisté, kteří si to budou přát. Měli by mít ale podle nich právo odejít na sever od města, ne do provincie Idlib, která je sice v rukou povstaleckých skupin, ale v níž se také bojuje. Pro evakuaci povstalecké skupiny žádají dohled OSN. Jakmile budou vyřešeny naléhavé humanitární problémy, měly by podle povstalců začít rozhovory o budoucnosti města. Rezoluci o několikadenním příměří se tento týden snažila schválit Rada bezpečnosti, ale kvůli vetu Ruska a Číny text neprošel. Podle Rusů by příměří bylo špatné rozhodnutí, protože by povstalcům jen pomohlo přeskupit síly.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy