Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volkswagen musí zaplatit Jižní Koreji stamiliony za klamavou reklamu

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Soul - Jihokorejský regulační úřad FTC vyměřil německé automobilce Volkswagen rekordní pokutu 37,3 miliardy wonů (zhruba 800 milionů Kč). Pokutu firma dostala za klamavou reklamu týkající se emisí.

Úřad dnes rovněž oznámil, že podá trestní oznámení na pět bývalých i současných vedoucích pracovníků jihokorejské divize Volkswagenu.

Pokuta je nejvyšší, jakou kdy úřad za klamavou reklamu vyměřil. Volkswagen podle FTC v reklamách používal "nepravdivá, přehnaná či klamavá" tvrzení. Své vozy inzeroval jako šetrné k životnímu prostředí, ačkoli byly vybaveny systémem umožňujícím manipulovat s vládními testy, uvedl úřad.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Témata:  Volkswagen Jižní Korea

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy