Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové poslali Západu ostrou zprávu. Jsme v ohrožení?

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Rakka – Mluvčí Islámského státu abú Muhammad Adnání byl zabit v srpnu při americkém náletu v Sýrii. Na postu šéfa propagandy jej proto vystřídal abú Hasan Muhadžir. Ani on ale nelení a do světa vysílá hodně výhružné vzkazy.

Nový mluvčí IS vydal varování, podle kterého budou Evropané i Američané čelit další vlně útoků spáchaných odhodlanými džihádisty. Západ doslova obvinil, že „ničí islám".

Muhadžir ve své první oficiální zprávě podle serveru Express vzkázal zemím, které se účastní vojenského tažení proti IS, že budou těmi primárními cíli. V jeho poselství nazvaném „Vzpomenete si na to, co jsem vám říkal" tvrdí, že se USA, Rusko, Evropa a Írán snaží zničit muslimy.

Írán je sice islámská republika, v zemi však dominují šíité, které IS jako sunnitská skupina velmi nenávidí. „Zaútočíme na ně v jejich vlastních zemích," hrozí Muhadžir.

Vyzval také stoupence IS, aby útočili na tureckou armádu, která bojuje proti skupině v severní Sýrii. Turecké ambasády po celém světě pak určil jako další cíle útoků.

Tato zpráva přichází jen chvíli poté, co některé analýzy varovaly, že fanatici IS mají vybavení k výrobě bomb a schopnost vyrobit chemické zbraně, kterými by mohli zaútočit v Evropě. Stále více bojovníků se vrací domů, spolu s jejich příchodem roste riziko transferu těchto technologií ze Středního východu k budoucím útokům na Západě, varují experti.

Témata:  Islámský stát Turecko muslimové

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy