Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Singapurský zemřel na Slovensku. Orgány daroval pacientům

Bratsilava, Slovensko
Bratsilava, Slovensko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Životy čtyř slovenských pacientů možná zachránilo rozhodnutí singapurského studenta. Ten daroval své orgány k transplantaci na Slovensku.

Příbuzní mladíka, který v listopadu zemřel po dopravní nehodě v Nízkých Tatrách, se podle jeho přání rozhodli poskytnout těžce nemocným lidem jeho zdravé srdce a další orgány.

Třiadvacetiletý student singapurské technické univerzity Justin Tan se během výměnného pobytu v Česku vypravil koncem listopadu do hor v sousední zemi. Na silnici u obce Jasná však na jeho vůz spadl strom a mladíkovi poranil hlavu. Několik dní poté v nemocnici zemřel.

V tu chvíli již u něho byli jeho příbuzní, kteří bez váhání vyplnili přání, s nímž se jim svěřil sotva před rokem. "V budoucnu bych bez váhání daroval své orgány, vždyť mohu zachránit další životy," citoval jeho slova ve slovenské televizi Markíza bratr Malcolm.

Převoz orgánů do rodného Singapuru by byl podle rodiny velmi náročný a riskantní, proto se pozůstalí rozhodli Justinovo srdce, játra i obě ledviny darovat lidem, kteří na jejich transplantaci čekají na Slovensku.

Témata:  Slovensko dárcovství orgánů

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy