reklama

Zpráva o vraždě mladé studentky-dcery jednoho z předních právníků Evropské unie, ke které došlo v srpnu, a o současném zadržení sedmnáctiletého afghánského migranta, informovala média po celé Evropě. Paradoxní tak je, že informaci původně vůbec nepřinesla sdružená společnost německých regionálních veřejnoprávních vysílatelů ARD, respektive její nejsedovanější zpravodajský pořad Tagesschau.

Šéfredaktor ARD Kai Gniffke bagatelizoval rozhodnutí informaci neodvysílat, argumentovat tím, že pořad jen „velmi zřídka vydává zprávy o jednotlivých trestních věcech". Téma navíc bylo „příliš regionální". Kritické hlasy však tvrdí, že na vině je snaha o politickou korektnost a touha establishmentu umlčet kritiku na téma masové migrace.

„Přesto, že má rozpočet ve výši 6,5 miliard eur a 20,617 zaměstnanců, veřejnoprávní vysílatel se rozhodl, že tento příběh není hodem národní pozornosti," varuje server Breitbart.

Nicméně Ansgar Heveling, člen Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angely Merkelové a předseda výboru vnitra v Bundestagu tvrdí, že je toto rozhodnutí podezřelé. „Myslím, že rozhodnutí Tagesschau je špatně, protože to přirozeně vyvolává dojem, že to nechce hlásit, protože je podezřelý nezletilá osoba žádající o azyl. Takový dojem je fatální," řekl pro list Frankfurter Allgemeine.

Už od vypuknutí migrační krize jsou německá média kritizována, že zatajují příběhy, které zobrazují uprchlíky v negativním světle. Například o sexuálních útocích z Kolína nad Rýnem, kdy bylo napadeno až 1000 žen, informovala tamní média až s týdenním zpožděním – tedy dlouho poté, co o případu psaly některé jiné neněmecké zdroje. Místní média se později se omluvila, že zprávy o útocích nezveřejnila. Uniklé dokumenty a e-maily ukázaly, že i německá polciie byla pod tlakem, aby mlčela o útocích migrantů.

I teď se ARD pokouší věc napravit, zprávu o vraždě dívky nakonec odvysílala, dokonce k téma tu pořídila rozhovor s Angelou Merkelovou. Ta trvá na tom, že útok musí být žádně vyšetřen. „Pokud se ukáže, že vrah byl afghánský uprchlík, pak je třeba jej odsoudit, stejně jako jakéhokoliv jiného vraha," řekla. Zároveň ale varovala, že kvůli tomuto případu není možné odsoudit migranty jako celek.