Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zastavilo vyšetřování migrantů obviněných z kolínského silvestra

Uprchlíci na německém nádraží
Uprchlíci na německém nádraží
Foto: Reprofoto YouTube

Kolín nad Rýnem - Státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem zastavilo polovinu řízení vedených proti lidem obviněným z přečinů z loňské silvestrovské noci.

Informovala o tom dnes agentura DPA. Během novoročních oslav v porýnské metropoli ženy sexuálně napadali a okrádali převážně migranti.

Podle státního zastupitelství policie v souvislosti se silvestrovskou nocí obvinila 333 konkrétních osob. U 87 z nich se obvinění týkalo sexuálních přečinů. Z 267 řízení, které na základě práce policie zahájilo státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem, jich úřad mezitím již 124 zastavil. U valné většiny - téměř osmdesáti - byl důvodem rozhodnutí o zastavení řízení nedostatek důkazů. V dalších 29 případech se už nepodařilo obviněného dohledat.

Kvůli incidentům ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem policie do dneška přijala 1222 trestních oznámení, z toho 513 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Většina podezřelých spadá podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů. Obžalobu vzneslo státní zastupitelství proti 35 obviněným, většinou kvůli majetkovým trestným činům. Soudy uložily tresty 24 z nich, 18 pravomocně.

Německá policie už nechce dopustit, aby se opakoval události ze silvestrovské noci z Kolína nad Rýnem Do ulic proto na oslavy konce letošního roku vyrazí více než tisícovka strážníků. Ti budou střežit důležitá veřejná místa. V plánu je také zřízení speciální "mobilní bezpečnostní služby" pro ženy a dívky.

Podle agentury DPA to sdělil prezident kolínské policie Jürgen Mathies. „Podle našich představ nebude žádná oblast, v níž by lidé tady v Kolíně - rozhodně ne ve vnitřních zónách - neviděli příslušnice a příslušníky policie," prohlásil policejní prezident při představování plánovaných bezpečnostních opatření.

Témata:  Německo uprchlíci policie Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy