Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valls němá naději na post prezidenta? Průzkum ukázal, jak na tom je

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský expremiér Manuel Valls by v prvním kole voleb na post prezidenta nezískal dostatek podpory. Podle průzkumů by tak do kola druhého nepostoupil.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění agentury BVA-Salesforce, o kterém dnes informovala agentura Reuters. Favoritem na vítězství v hlasování zůstává podle ankety nadále kandidát tradiční pravice François Fillon.

Valls, který byl předsedou vlády prezidenta Françoise Hollandea od jara roku 2014, oznámil kandidaturu na nejvyšší úřad v zemi v pondělí poté, co dosavadní prezident prohlásil, že se o druhý mandát v řadě ucházet nebude. Podle průzkumů veřejného mínění je Hollande u voličů rekordně neoblíbený a nevyhrál by ani levicové primárky.

Pokud by Valls lednové socialistické primárky vyhrál a v dubnu by skutečně kandidoval v prvním kole prezidentských voleb, získal by podle aktuálního průzkumu agentury BVA-Salesforce pouze 13 procent hlasů.

Volby prezidenta Francie v roce 2017  se budou konat po pěti letech od voleb v roce 2012 a nový prezident se volí opět na pětileté funkční období. První kolo voleb se bude konat 23. dubna 2017 a pokud v něm žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude se hlasovat o dvou kandidátech s nejvyšším počtem hlasů v druhém kole 7. května.

Témata:  Francie Manuel Valls volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.