Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z USA znějí ostrá slova: Demokraté zastrašují volitele, povolejte FBI

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – FBI by měla začít prověřovat některé hrozby a zastrašování, kterým musí čelit volitelé ze strany zřejmě nespokojených příznivců Demokratické strany. V komentáři pro server Observer to píše Austin Bay, profesor University of Texas v Austinu a někdejší plukovním americké armády.

Bay například poukazuje na slova Michaela Baneriana, jednoho z 16 michiganských volitelů, který pro CNN uvedl, že po volbách čelil výhrůžkám smrtí. „Rozzuřenými zprávami se mě snaží přimět změnit názor a dát můj hlas Hillary Clintonové, nebo jiné osobě. Situace se bohužel trochu vymyká kontrole," tvrdl jeden z republikánských volitelů.

Autor komentáře také poukazuje na násilné protesty, ve kterých podle něj hráli roli „dva zlý dělníci demokratické strany a agenti FBI" Robert Creamer a Scott Foval. Právě oni podle jeho slov organizovali nepokoje během Trumpovy politické kampaně.

Komentátor varuje, že podobný „politický teror" spojený s vandalstvím, rozbitím výloh a útokem na „nevhodné" má hodně společných rysů s nacistickou „křišťálovou nocí." „Pokojné protesty? Ne, demonstranti demolovali a ničili. Mají jen dva cíle: zastrašují lidí a udržují tradiční mediální lži, že Donald Trump je nebezpečný," domnívá se Bay.

Jmenuje také další antirepublikány či demokratické aktivisty, kteří se vyvolávání nepokojů měli účastnit. Na demonstracích se podle Baye měli podílet také lidé z organizací podporovaných miliardářem Georgem Sorosem. Dodáv, že někteří z nich vypověděli, že za účast na akcích dostali dokonce zaplaceno. Koordinace protestů v celé zemi podle jeho slov také určitě vyžaduje velké peněžní prostředky, přitom není absolutně jasné, kdo je „dárcem".

I proto je Bay přesvědčený, že by FBI měla zahájit vyšetřování případů zastrašování. Pokud k tomu dojde, agenti podle něj zcela jistě odhalí „styky mezi iniciátory protestů a organizacemi, jež požadují opětovné sčítání hlasů." Domnívá se totiž, že za vším stojí vlivní politici z Demokratické strany.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) volby v USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.