Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína se vzteká kvůli Tchaj-wanu. Chce, aby USA zakázaly vůdkyni vstup

Shanghai Tower
Shanghai Tower
Foto: Qilei Cai

Peking - Spory mezi Čínskou lidovou republikou a Tchaj-wanem pokračují. Čína dnes vyzvala Spojené státy, aby zakázaly tchajwanské prezidentce Cchaj Jing-wen vstup na území země.

V médiích se začaly šířit spekulace, že by se tchajwanská prezidentka cestou do tří středoamerických zemí mohla zastavit v New Yorku na setkání s nově zvoleným americkým prezidentem Trumpem před jeho inaugurací plánovanou na 20. ledna.

Peking nyní apeluje na Spojené státy, aby něco takového nedovolily. "Čína doufá, že Spojené státy neumožní její tranzit a nevyšlou žádné nesprávné signály silám 'tchajwanské nezávislosti'," uvedlo dnes čínské ministerstvo zahraničí. Podle ministerstva je skutečný záměr Cchaj "evidentní".

Mezi Washingtonem a Pekingem se v posledních dnech zvýšilo napětí poté, co budoucí americký prezident Donald Trump s Cchaj Jing-wen telefonicky hovořil. Bylo to poprvé, co úřadující či designovaný šéf Bílého domu mluvil s vůdcem Tchaj-wanu od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s ostrovem.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Peking ostatní země upozorňuje, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Témata:  Čína Tchaj-Wan USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy