Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli dohodě EU s Řeckem se uprchlíci přidávají k pašerákům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Atény - Kontroverzní dohoda Řecka s Evropskou unií i nadále vyvolává otázky ohledně její efektivity a adekvátnosti. Server Middle East Eye nyní varuje, že dohoda uprchlíky vede k připojení se k pašerákům.

Podle serveru se uprchlíci a migranti hromadně přidávají k pašerákům a zapojují se do jejich operací v zoufalé snaze získat dostatek financí na cestu dál do Evropy. Může za to podle něj dohoda EU s Tureckem.

Poté, co se uzavřely hranice mezi Makedonií a Řeckem, zde podle serveru začali pašeráci operovat v plné síle – navzdory faktu, že jedním z hlavních cílů dohody mělo být omezení pašeráků. „V rozporu s proklamovaným záměrem bojovat s pašeráctvím lze pašeráky vidět na parkovištích hotelů a opuštěných čerpacích stanicích."

Zoufalí ve snaze dostat se dále na sever se uprchlíci k pašerákům přidávají a pracují pro ně. Malé skupinky lidí zejména z Afghánistánu pak podle serveru vytvářejí své vlastní pašerácké cesty přes Balkán.

„Ačkoliv takový vývoj není zcela nový a někteří nově příchozí jsou s pašeráky už dlouho, dochází zjevně k jeho zrychlení a děje se tak více otevřeně," komentuje situaci dále server.

Lidé mají podle serveru pocit, že nemají jinou možnost, protože uzavření hranic a ostnaté dráty ještě více služby pašeráků zdražily. „Místní řečtí pašeráci chtějí za cestu do Makedonie 670-900 dolarů (16-21,5 tisíc korun), za cestu do Itálie 2 750-3 200 dolarů (65,5-76 tisíc korun) a za cestu do Rakouska přes Maďarsko 3-4 tisíce dolarů (71,5-95 tisíc korun)."

Témata:  uprchlíci pašeráctví EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.