Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za integraci muslimů mohou běloši? Z Muslimské rady přišlo rázné prohlášení

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Bílí Britové musí převzít zodpovědnost za integraci muslimů a přistěhovalců do komunit, naznačil vedoucí představitel Muslimské rady Velké Británie Miqdaad Versi. reagoval tak na zprávu, že se řada britských měst a obcí kvůli neomezené migraci „změnila k nepoznání".

Studie o integraci vypracovaná Luisou Caseyovou, kterou nechal vypracovat někdejší premiér David Cameron, varuje, že v posledních letech dochází k větší segregaci některých komunit ve Velké Británii. Zpráva říká, že nemluvení o tomto tématu „pouze nechá hřiště otevřené pro krajní pravici na jedné straně, a islámský extremismus na straně druhé." Podle studie, "příliš málo vůdců ve veřejné funkci se zabývá touto klíčovou otázku, snad protože doufají, že se to může změnit nebo z obav, aby nebyli označeni jako rasisté."

Versi, asistent generálního tajemníka Muslimské rady Británie, napadl zprávu kvůli tomu, že se zaměřuje „především" na muslimy, a nehledí tolik na jiná etnika a náboženství v dnešní Británii. Ve svém textu pro list The Guardian s názvem „Bílí lidé musí také hrát roli při integraci" napsal: „Neposkytuje například žádné řešení pro Afričany, lidi z Karibiku, Romy nebo kočovníky."

„Je znepokojující, že Caseyová často směšuje muslimy s asijskou komunitou, vyvolává falešný dojem, že všechny regresivní kulturní zvyklosti jsou založeny na islámské víře - navzdory jasným důkazům o opaku," varuje zástupce britských muslimů.

„Zatímco zpráva hovoří o obrovské úrovni sociálně-ekonomické deprivace, nízkém vzdělání a diskriminaci, které musí někteří muslimové čelit, nedává žádná doporučení, jak tyto strukturální nerovnosti řešit," zlobí se muslim.

Poukazuje také na to, že autorka zprávy jen málo mluví o komunitách Britů a Irů. Poukazuje, že ve městech často existuje také „bílý boj" mezi těmito skupinami.

Versi označuje zprávu Caseyové za „senzacechtivou". Některé závěry, které uvádí, jsou podle něj zastaralé a spíše jen podporují „pravicové stereotypy o regresivní muslimské kultuře". Kritizuje také například tvrzení, že muslimové mají problém s Vánocemi, mnoho kampaní z poslední doby podle něj dokazuje pravý opak.

Témata:  muslimové Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy