Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež varuje: Evropě chybějí silní političtí lídři

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Evropa postrádá politické vůdce, kteří by ji posunuli kupředu. Uvedl to papež František v rozhovoru s týdeníkem Tertio.

V interview hovořil také o sdělovacích prostředcích, které podle něj mají velkou zodpovědnost a měly by se vyhnout zejména dezinformacím, jimiž se páchají největší škody. O papežově rozhovoru dnes informoval Vatikán.

"V současné době chybějí vůdci; Evropa potřebuje vůdce, kteří by ji posunuli vpřed," odpověděl papež na otázku ohledně dávného závazku evropských zemí nedopustit už nikdy válečný konflikt. Podle hlavy katolické církve tento závazek nebyl brán vážně, protože po první světové válce přišla druhá a po ní "třetí, kterou zažíváme teď po kouskách".

"Svět je ve třetí světové válce: Ukrajina, Blízký východ, Afrika, Jemen...," vyjmenoval papež současná ohniska konflitků.

Papež František také dříve uvedl, že považuje za nejlepší způsob obrany před terorismem přátelské přijímání uprchlíků. Hlava katolické církve často vyzývá svět ke vstřícnosti k migrantům.

"Vyzývám vás k tomu, abyste uprchlíky uvítali ve svých domech a obcích, aby jejich první zkušeností v Evropě bylo teplé lidské uvítání a ne chlad při spaní na ulicích," uvedl František na setkání s jezuity ve Vatikánu.

Témata:  Papež František Evropa

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy