Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

CDU chce v Německu zakázat burky a zpřísnit podmínky azylu

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Nejsilnější německá strana, Křesťanskodemokratická unie (CDU), es dnes vyslovila pro částečný zákaz nošení burek na veřejnosti, zpřísnění azylové politiky nebo proti zvyšování daní.

Jednomyslně přijaté usnesení s názvem Orientace ve složitých časech i další závěry dvoudenního sjezdu v Essenu ukazují na témata, která budou hrát důležitou roli ve volební kampani před parlamentními volbami na podzim příštího roku.

Už v úterý se pro co nejširší zákaz úplného zahalování obličeje vyslovila německá kancléřka a staronová předsedkyně CDU Angela Merkelová. Nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči, by podle představ křesťanských demokratů mělo být zakázané například ve školách a školkách, u soudů, na úřadech, při demonstracích nebo při řízení auta.

CDU se v usnesení také vyslovila pro zpřísnění azylové politiky a důslednější postup vůči odmítnutým žadatelům o azyl. Zároveň vyloučila zvyšování daní nebo zavedení daně z majetku, o které uvažuje třeba strana Zelených.

Nejsilnější německá parlamentní strana dnes také vyzvala Turecko k dodržování migrační dohody mezi EU a Ankarou a kritizovala omezování občanských svobod po letním neúspěšném puči části turecké armády. CDU dále požaduje vytvoření tranzitních zón pro běžence v blízkosti hranic nebo úpravu německé ústavy, v níž by podle představ strany měla stát věta, že jazykem spolkové republiky je němčina.

Témata:  Německo muslimové Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy