Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký generál varuje: Bojem o Mosul problémy s IS neskončí

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Washington/Bagdád - Americký generál Stephen Townsend v rozhovoru pro agenturu Reuters mluvil o pokračující ofenzivě v iráckém Mosulu. Boj proti Islámskému státu (IS) podle něj může trvat ještě měsíce a i když budou radikálové ve městě nakonec poraženi, skupina bude stále představovat hrozbu pro Irák i pro Západ.

Townsend převzal velení amerických vojenských operací proti IS letos v srpnu. Irácké síly v boji proti ozbrojencům, kteří město ovládají již od roku 2014, učinily významný pokrok. Generál se však domnívá, že operace v Mosulu může trvat „ještě několik týdnů, možná měsíců".

Ofenziva u Mosulu, která začala 17. října, je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic. Provládní síly zatím dobyly asi čtvrtinu města. Jejich postup zpomalily útoky islamistů a rovněž obavy o osud asi milionu civilistů, kteří v Mosulu stále žijí.

Vítězství v Mosulu nebude znamenat zničení Islámského státu, varoval. „Myslím, že nebude po všem, až bude Mosul dobyt. V Iráku jsme ještě neskončili. Ještě zbývá vyčistit asi třetinu údolí řeky Eufrat směrem k syrské hranici," dodal s tím, že jednotky v Iráku čekají ještě „tvrdé boje".

I po porážce takzvaného chalífátu, který islamisté na dobytých územích v Iráku a v Sýrii vyhlásili, zůstane Islámský stát podle Townsenda hrozbou. „Dokud budou existovat, budou i nadále plánovat útoky proti Západu. Podle mého názoru nejlepším způsobem, jak toto riziko útoků na Francii, Spojené státy či Západ snížit, je vyhnat je z Mosulu, vyhnat je z Rakky a pronásledovat je až do pouště," dodal americký velitel. Rakka je baštou islamistů v Sýrii.

USA stojí v čele mezinárodní koalice, která se do bojů v Iráku a v Sýrii zapojila v roce 2014 a na islamistické cíle útočí zejména ze vzduchu. I v Mosulu Američané podporují irácké jednotky letecky a provládním oddílům rovněž pomáhají američtí vojenští poradci.

Témata:  Islámský stát U.S. ARMY

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy