Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet mrtvých po zemětřesení v Indonésii stoupá, lidé se obávají další tragédie

Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Následek zemětřesení, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Jakarta - Počet obětí středečního zemětřesení, které zasáhlo indonéskou provincii Aceh, vzrostl na 102. Bilance patrně dál poroste. Zraněno bylo přes 600 lidí.

Otřesy dosáhly síly 6,5 stupně Richterovy škály. Pátrání, do nějž se zapojilo téměř 1500 záchranářů a také dobrovolníci, se soustřeďuje na nejhůře postižené město Meureudu. Záchranné týmy mimo jiné využívají zařízení schopné zachytit signál mobilního telefonu v okruhu 100 metrů.

Tisíce obyvatel jsou bez střechy nad hlavou nebo se bojí vrátit domů v obavě z dalších otřesů.

Tektonicky aktivní oblast je pravidelným dějištěm silných zemětřesení. Nejděsivější byly otřesy z 26. prosince 2004, kdy zemětřesení o síle 9,1 stupně u pobřeží Sumatry zvedlo ničivou vlnu tsunami, která jen v Acehu zabila přes 100 tisíc lidí a celkově si vyžádala na 240 tisíc obětí.

Témata:  Indonésie zemětřesení v Indonésii zemětřesení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy