Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Seehofer pochválil sjezd CDU. Média tepou Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Bavorský premiér a zároveň šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer vyjádřil spokojenost na průběhem sjezdu sesterské vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Kancléřka Angela Merkelová na něm obrátila a v proslovu už nebyla k uprchlíkům a muslimům až tak vstřícná.

"CDU se přibližuje k CSU," řekl Seehofer deníku Süddeutsche Zeitung. Vyjádřil ovšem přesvědčení, že oběma stranám ještě zbývá hodně práce. Zároveň zopakoval požadavek na zavedení horní hranice pro přijímání běženců. CDU roční hranici ve výši 200 tisíc uprchlíků zatím odmítá i s poukazem na to, že by byla protiústavní.

Sjezdu nejsilnější německé strany, který skončil ve středu, se věnují i německá média. Všímají si zejména usnesení k dvojímu občanství, které delegáti přijali těsnou většinou proti vůli vedení strany.

Dnes si v Německu narozené děti cizinců mohou ponechat občanství svých rodičů i to německé. Usnesení ale požaduje, aby se takové děti po dovršení plnoletosti musely rozhodnout pouze pro jedno z obou občanství.

"Musíte mi pomoci, vyzvala Angela Merkelová svou CDU," připomíná list Frankfurter Rundschau. "Pomoc pak vypadala takto: nejdříve ji zvolili druhým nejhorším výsledkem za dobu, kdy je v čele strany, a pak se v otázce dvojího občanství postavili proti ní," konstatuje deník.

"Merkelová jede na neklidném koni," míní deník Die Welt, podle něhož už kancléřka nesedí v sedle tak pevně jako dřív.

Témata:  Horst Seehofer Angela Merkelová Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy