reklama

LSNS nečekaně uspěla v březnových parlamentních volbách, ve 150členné sněmovně obsadila 14 křesel. Strana například prosazuje vystoupení země z EU a NATO a ve svém programu kromě jiného slíbila nastolení "pořádku s parazity v osadách" a ochranu lidí před "cikánským terorem". LSNS se také hlásí k válečnému slovenskému státu. Z toho důvodu ji například český prezident Miloš Zeman nedávno označil za fašistickou.

"V prostředí mladých lidí více než třetina sympatizuje s aktivitami, konkrétními kroky, programem a hodnotami Kotlebovy LSNS. I samotný lídr strany Marian Kotleba má mezi mladými poměrně vysokou podporu (30 procent) která převyšuje současnou podporu strany," uvedl dnes institut.

Preference LSNS mezi Slováky ve věku 18 až 39 let dosahují 23,5 procenta. Dle studie IVO se mladší generaci Slováků zamlouvají zejména návrhy LSNS na omezení státních sociálních dávek pro Romy či kritika na adresu současného státního zřízení na Slovensku.

S těsným odstupem za LSNS skončila s podporou 23,4 procenta liberální strana Svoboda a solidarita (SaS), která je nejsilnější opoziční stranou.