Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je možné, že pašeráky uprchlíků z Mosulu netrestá Islámský stát? Prestižní server předkládá zajímavé vysvětlení

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Mosul – Obléhání Mosulu se, jak se zdá, změnilo pro Islámský stát – nebo některé jeho bojovníky - ve velmi výhodný byznys. Jak poukazuje server Foreign Policy, z pašování lidí pryč z obklíčeného Mosulu a dalších měst do bezpečí, se stává výnosný podnik. A peníze často končí v kapsách velmi nebezpečných lidí.

Server popisuje, jak na skupiny Iráčanů čekají zahalení pašeráci s puškami. „Nechci slyšet ani slovo. Nechci slyšet vaše hlasy, následujte mě," mluví zahalený muž ke skupině 40 mužů, žen a dětí, která chce uprchnout z města Abbasi v severním Iráku, které okupuje IS. S pašerákem za skupinu jednal Ghazi Ahmed Hussein, který se momentálně nachází v uprchlickém táboře v Irbílu v iráckém Kurdistánu. Právě on serveru popsal, jak takové pašování chodí.

Pašerák žádal platbu předem – za osobu nad 12 let chtěl 200 dolarů, což je poměrně velká částka vzhledem k tomu, že se průměrný plat v oblasti pohybuje kolem 600 dolarů za měsíc. „Šli jsme po dobu 11 hodin, pětiletou dceru jsem měl v náručí," řekl. „Pak jsme přišli do údolí - nikdy předtím jsem ho neviděl - a najednou přišly jiné skupiny. Stáli jsme tam se 300 lidmi," popisuje.

Pašeráci si účtují 200 až 1000 dolarů za osobu

Z okupovaného Mosulu uteklo asi 73 tisíc lidí, další stovky tisíc by se ale podle odhadů ještě mohly dát do pohybu. To je velmi výhodné pro Iráčany, kteří vyvinuli obchodní model, při kterém za vysoké částky v hotovosti dostávají lidi do bezpečí. Tisíce iráckých uprchlíků již unikly z území ovládaného Islámským státem za pomoci převaděčů, kteří si účtují 200 až 1000 dolarů za osobu.

Jak ale poukazuje FP, ví se jen málo o tom, kdo jsou tito pašeráci a jak jsou schopni fungovat a vyhnout se zajetí ze strany brutálních islamistů. Na základě rozhovorů s tuctem vnitřně vysídlených Iráčanů kurdské zdroje a humanitární pracovníci naznačují, že toto podnikání provozují místní obyvatelé – někteří jsou prý přitom napojeni na členy Islámského státu. „Lidé z IS pašují, aby si vydělali peníze," tvrdí Salwan Samoody, irácký policista z uprchlického tábora Jadah jižně od Mosulu.

Pokud se však členové IS opravdu podílí na pašování, vystavují se riziku, že vyvolají hněv této džihádistické organizace. „Vůdci Islámského státu chtějí, aby lidé zůstali, jde o známku úspěchu státního projektu," vysvětluje Aymenn Jawad al-Tamimi, výzkumný pracovník zaměřující se na Střední východ. I proto se IS snaží lidí od případného útěku odradit a území kolem měst džihádisté prostě podminovali.

Pašeráci mají přístup k důležitým informacím IS

Uprchlíci však hlásí, že jejich pašeráci jsou nejen silně vyzbrojeni, ale že se také dokáží v minovém poli velmi obratně pohybovat – což také naznačuje, že mají přístup k důležitým informacím. Pokud by však byli odhaleni, čeká je zřejmě jistá smrt – organizace SITE Intelligence Group v srpnu informovala, že v srpnu bylo v západním Iráku popraveno pět mužů, kteří pašovali lidi do „země nevěřících".

Zadržený britský bojovník IS potvrdil, že si je skupina vědoma, že na jejím území bují pašování lidí, kterého se dopouštějí především místní Iráčané, kteří si chtějí vydělat peníze. „Všichni se je snaží zastavit," cituje jeho slova server FP. „Je to jejich země, znají farmy, kopce i poušť. Žádná armáda nemůže podminovat celé své hranice. To je prostě nemožné," vysvětloval, jak je možné, že tyto lidi nikdo nechytí.

Francesco Motta, šéf irácké mise Úřadu pro lidská práva OSN, tvrdí, že bojovníci IS pašeráky neudávají, protože z nich sami profitují. „Pašeráci jsou s největší pravděpodobností místní lidé napojeni na IS. Tito lidé pak často požívají jakési beztrestnosti," uvádí. Dodal však, že s jistotou to tvrdit nelze, protože fakta se dozvíme až ve chvílí, kdy bude situace v oblasti pod kontrolou armády.

O identitě pašeráků víc nedokáží říci ani samotní uprchlíci. Kontakty na ně většinou dostali přes své známé, kteří již unikli. Peníze tak mohou končit v rukou velmi nebezpečných lidí. 

Témata:  Islámský stát uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy