Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko stávkuje: Tisíce lidí protestují proti ekonomické politice vlády

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény - V Řecku se dnes koná 24hodinová stávka. V centru Atén ji provázejí demonstrace tisíců lidí, kteří tak protestují proti ekonomické politice vlády. Mezinárodní věřitelé zadlužené země požadují, aby Řecko změnilo své pracovní právo s cílem omezit možnosti stávek a zároveň usnadnit propouštění ze zaměstnání.

Akci organizují hlavní odborové organizace ADEDY a GSEE. Do práce nepřišli například zaměstnanci státních úřadů, bankovní úředníci, lékaři státních nemocnic, strojvedoucí ani námořníci. V kioscích chyběly tištěné noviny v důsledku stávky novinářů, která se uskutečnila už ve středu.

"Reagujeme na represi, odříkání, chudobu a utrpení. Opět narážíme na nesmyslné požadavky ze strany věřitelů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu," postěžovali si zástupci hlavní odborové organizace zaměstnanců soukromého sektoru GSEE.

Parlament má v noci na neděli schválit návrh rozpočtu na příští rok, který zahrnuje příjem dodatečné miliardy eur (27 miliard Kč) z nových daní. Ty zasahují do všech možných položek, například u osobních automobilů, telefonů, placených televizních kanálů, pohonných hmot, tabáku, kávy a piva. Veřejné výdaje mají souběžně klesnout o 5,7 miliardy eur (154 miliard Kč).

Odbory také kritizují další plánované privatizace, které mají vynést dvě miliardy eur, včetně 1,2 miliardy eur z prodeje regionálních letišť. Veřejný dluh Řecka má podle posledních údajů z Evropské komise dosáhnout v letošním roce 315 miliard eur, respektive 180 procent HDP.

Témata:  Řecko stávka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy