Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovky podvádějících uprchlíků: Úřady je donutily jít na lékařské prohlídky a zjistily šokující věc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kodaň – Dánská imigrační služba (Udlændingestyrelsen – DIS) v průběhu roku 2016 zpochybnila věk hned několika stovek žadatelů o azyl. Mnozí z těch, kteří se vydávají za mladistvé, mají podle úředníků vice než 18 let. Píš o tom server The Local.

Podle zprávy, kterou zveřejnil dánský list Jyllands-Posten mel DIS jen letos podezření na podvod u asi osmi stovek žadatelů o azyl. I proto úřad požádal Institut soudního lékařství kodaňské univerzity, aby provedl testy, které by dokázaly, jak staří žadatelé o azyl opravdu jsou.

Odborníci teď zveřejnili výsledky. Díky rentgenům zubů a kostí v oblasti ruky došli k závěru, že asi 600 z testovaných, tedy asi 74 procent, lhalo a vydávalo se za nezletilé. Ve skutečnosti je jim však prý více než 18 let.

Počet věkových zkoušek požadovaných DIS se v roce 2016 oproti roku předchozímu více než zdvojnásobil. Letošek je tak rekordním rokem pro věkové ověřování. Ústav soudního lékařství uvedl, že je pravděpodobné, že do konce roku provede asi 1000 testů.

V dánském azylovém systému mají nezletilí žadatelé o azyl bez doprovodu výhody oproti dospělým - včetně možnosti přivést si do Dánska své rodiče.

Odhalené podvody jsou důkazem, že systém funguje

Ministryně integrace Inger Støjbergová uvedla, že velké množství odhalených věkových podvodů je důkazem toho, že dánský azylový systém funguje. „Dánská imigrační služba vynakládá velké úsilí, aby odhalila ty, kteří podvádí. Také pracuje na tom, jak to dělat ještě rychleji," řekla pro Jyllands-Posten.

Šéfka Dánské rady pro uprchlíky však varovala, že výsledky zkoušek věku nemusí být tak jednoznačné, jak se zdá. „Mnoho z těchto mladých lidí neví přesně, kolik jim je let, protože to není něco, co se v jejich domovských zemích zapisuje stejným způsobem, jako je tomu v Dánsku," řekla Eva Singerová. Dodala, že dánské imigrační úřady často spoléhají pouze na výsledky testů věku a ignorují opačné informace.

Dánsko zavedlo po loňské migrační vlně přísnou migrační politiku, která zahrnuje pohraniční kontroly a umožňuje dánským úřadům zabavovat běžencům cennosti a hotovost nad 10.000 dánských korun (36.000 Kč). Tyto prostředky se následně používají na financování pobytu uprchlíků v zemi.

Dánsko loni přijalo zhruba 21.000 uprchlíků. V přepočtu na počet obyvatel patří společně s Německem, Rakouskem, Švédskem a Finskem ke státům, kde o azyl žádá nejvíce lidí.

Témata:  Dánsko uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy