Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzské úřady zatkli a obvinili komplice teroristů IS, pomáhal při plánování útoku

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Muž (31) spojovaný s nedávno zmařeným teroristickým útokem v pařížském regionu byl obviněn a skončil ve vyšetřovací vazbě. Je "podezřelý, že dodal zbraně" buňce, která se chystala spáchat 1. prosince atentát.

Proti muži, který byl zatčen v úterý, bylo zahájeno vyšetřování kvůli "zločinnému spolčení s teroristy" a kvůli "pořizování, přechovávání, dopravě, prodeji nebo dodávání zbraní" v souvislosti se zamýšlenou teroristickou akcí, upřesnily justiční zdroje pro agenturu AFP.

Francouzské úřady v listopadu oznámily, že zmařily nový připravovaný útok. Zadržely a poté uvěznily pět mužů - čtyři Francouze ve věku 35 až 37 let a šestačtyřicetiletého Maročana. Tato pětice, kterou policie pozatýkala v Marseille a ve Štrasburku, slíbila věrnost IS.

Mezi cíli atentátů bylo například sídlo soudní policie v Paříži, vánoční trh na Champs-Élysées, zábavní park Disneyland Paris, jedna stanice metra a několik církevních objektů.

Témata:  Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy