Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze Promopro se odvolaly všechny strany

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Proti loňskému rozsudku v kauze Promopro se odvolali všichni nepravomocně odsouzení podnikatelé, státní zástupce i stát, který má v řízení postavení poškozeného. Předsedkyně odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze Hana Navrátilová zasedání zatím naplánovala na čtyři dny. Trestní spis má desítky tisíc stran.

Případ se týká státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví Evropské unii.

Trestnou činností údajně vznikla státu škoda nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku rozsudek ČR přiznal s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí podnikatelé vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli. Dalších 450 milionů má stát vymáhat v civilním řízení.

Promopro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. V případu čelí obvinění 12 lidí. Městský soud v Praze potrestal za podvod či praní špinavých peněz jednatele firmy Jaroslava Veselého a dalších osm zástupců subdodavatelských společností. Obviněnou trojici státních úředníků ze sekce pro předsednictví - někdejší šéfku sekce Janu Hendrichovou, diplomata Radomíra Karlíka a právníka Davida Mlíčka - naopak osvobodil s tím, že jsou v trestním řízení jen "obětními beránky".

Advokáti shodně tvrdí, že rozsudek je v rozporu se závěry dokazování. Městskému soudu vyčítali například to, že uplatnil princip kolektivní viny.

Jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa, který dostal společně s Veselým nejvyšší - devítiletý - trest, je nemocný a trvá na tom, že se chce hájit osobně. Odvolací senát proto jeho případ vyloučil k samostatnému projednání společně s případem podnikatele Pavla Girstla, jemuž onemocněl právník.

Veselý s Maxou podle nepravomocného rozsudku předkládali úřadu vlády k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Ostatní obžalovaní podnikatelé údajně pomáhali nezákonně získané prostředky legalizovat tak, že vytvářeli falešné faktury, převáděli vylákané peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti. Většina z nich dostala nepodmíněné tresty od pěti do 7,5 roku vězení.

Témata:  kauza: Promopro soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy