Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké zbraně páchají válečné zločiny v Zálivu. Přislíbí Obama další dodávky zbraní?

Národní garda Saudské Arábie
Národní garda Saudské Arábie
Foto: army.mil

Americký prezident Barack Obama by se během své návštěvy Saudské Arábie, kam přijel tento týden na setkání s představiteli Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu, měl vyhnout tomu, co učinil minulý rok v květnu v Camp Davidu, kdy s nimi jednal posledně - přislíbit další dodávky zbraní, apeluje mezinárodněpolitický analytik a expert na obchod se zbraněmi William D. Hartung. Uvedený názor prezentoval v komentáři pro server New York Times.

Americké zbraně k páchání válečných zločinů

Hartung poukazuje, že od zmíněného jednání Spojené státy nabídly státům Perského zálivu zbraně v hodnotě přesahující 33 miliard dolarů (zhruba 790 miliard korun), přičemž většina z nich poputuje do Saudské Arábie. "Výsledky mohou být smrtící," varuje expert.

Saudsko-americké zbrojní kontrakty jsou pokračováním kvetoucího byznysu, který se mezi Washingtonem a Rijádem rozvinul během Obamovy éry, připomíná odborník. Podotýká, že jen během prvních šesti let Obamovy vlády uzavřely Spojené státy smlouvy o prodeji zbraní Saudské Arábii v hodnotě téměř 50 miliard dolarů, přičemž další miliardové nabídky se připravují.

"Pentagon tvrdí, že tento prodej zbraní Saudské Arábii zvyšuje bezpečnost důležitého partnera, který byl a nadále je významnou silou pro politickou stabilitu a ekonomický rozvoj na Blízkém východě," uvádí Hartung. Sám však soudí, že poslední saúdské akce naznačují opak.     

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Za výborný příklad toho, jakou chybou jsou bezuzdné dodávky amerických zbraní Saudské Arábii, označuje analytik Rijádem vedenou válku v Jemenu. Hartung odkazuje na tvrzení OSN, že od počátku saúdského bombardování loni v březnu zahynulo více než 3200 civilistů, přičemž většina z nich padla za oběť náletům. "Mnoho z nich bylo provedeno letouny, bombami a raketami dodanými Spojenými státy a Británii, což se týká i Spojenými státy dodaných kazetových bomb," kritizuje expert.  

Právě nasazení kazetových bomb považuje Hartung za velký problém. Zdůrazňuje, že tento typ munice je zakázán mezinárodní smlouvou, kterou však Washington ani Rijád nepodepsaly. Odborník dodává, že Spojené státy mimo to poskytují i logistickou podporu pro Saúdské královské letectvo při jeho úderech v Jemenu.  

"Obamova administrativa tvrdí, že nabádala Saúdy ke zdrženlivosti, ale nezdá se, že by to fungovalo," pokračuje analytik. Poukazuje též na zprávu organizace Human Rights Watch, dle které dva saúdské nálety na tržiště v jemenské vesnici Mastaba v polovině března zabily nejméně 97 civilistů, včetně 25 dětí. Podle Hartunga šlo přitom o jeden z mnoha v sérii saúdských úderů na tržiště, nemocnice a další civilní cíle, které podle lidsko-právních organizací Human Rights Watch a Amnesty International zřejmě naplňují podstatu válečných zločinů.   

Byznys nesmí převážit bezpečnostní zájmy

Expert konstatuje, že prodej amerických zbraní Saúdské Arábii je problematický nejen z lidsko-právních důvodů, ale má též negativní geopolitické konsekvence. Saúdy vedená intervence proti húsijským rebelům v Jemenu dle analytikova názoru totiž otevřela prostor pro džihádistické skupiny, které získávají území a vliv. "Al-Káida na Arabském poloostrově je nyní pevně zakořeněna v jemenském městě Mukalla a údajně využila svých tamních pozic, aby si přišla na více než 100 milionů dolarů z vyloupených bank a poplatků, které vybírá za využívání přístavu," poukazuje Hartung.      

Obama zřejmě chápe, že nekritická podpora Saúdům bezpečnostní situaci na Blízkém východě jen zhoršuje, míní analytik. Připomíná na prezidentův rozhovor s Jeffrey Goldbergem pro The Atlantic, v němž šéf Bílého domu připustil, že boj mezi Saudskou Arábií a Íránem pomáhá přiživovat zástupnou válku a chaos v Sýrii, Iráku a Jemenu. Dle Obamovy vize by se Rijád a Teherán měly naučit "sdílet své sousedství a nastolit jistý druh studeného míru", parafrázuje expert. Pochybuje, že se tak stane, pokud dodávky amerických zbraní za miliardy dolarů budou nadále proudit do Saudské Arábie bez jakýchkoliv účinných podmínek pro jejich nasazení.  

Hartung uvádí, že jedním z ospravedlnění, které je vznášeno na podporu dalších zásilek zbraní z USA do Saudské Arábie, je tvrzení, že se jedná o ujištění pro vedení monarchie, že Washington se nepřikloní k Teheránu v důsledku dohody o íránském jaderném programu uzavřené loňský rok. "Pokud však demonstrace závazků vůči saúdské vládě zahrnují podporu smrtícím a bezohledným útokům, jako ve válce v Jemenu, tato politika za to nestojí," deklaruje expert.     

Za další důvod, proč přicházejí další a další zbraňové kontrakty se Saudskou Arábií, označuje analytik fakt, že přinášejí ohromné zisky americkým zbrojařům, kteří potřebují zahraniční trhy, aby si vynahradili pokles veřejných zakázek Pentagonu. Tyto domácí ekonomické zájmy by však neměly převážit americké bezpečnostní zájmy na Blízkém východě, myslí si odborník. Za dobrý začátek pak změny považuje zákon navrhovaný senátory Chrisem Murphym a Randem Paulem, který by zastavil prodej munice typu vzduch-země Saudské Arábii, dokud monarchie nezacílí své operace v Jemenu na teroristické organizace a nezačne podnikat veškerá možná opatření k omezení rizika zásahu civilistů a civilní infrastruktury.   

"Obama by měl též využít svou cestu k nátlaku na krále Salmana, aby se držel nedávno vyhlášeného klidu zbraní v Jemenu a odsouhlasil definitivní konec nerozlišujícího bombardování své země jako součásti mírových rozhovorů pod patronátem OSN," apeluje Hartung. Dodává, že šéf Bílého domu by měl rovněž dát najevo, že dodávky bomb a raket monarchii budou do té doby pozastaveny. To by podle analytika znamenalo první krok v tolik potřebném přehodnocení bezpečnostních dopadů bezbřehého prodeje zbraní Saudské Arábii.

Témata:  USA Saúdská Arábie Jemen

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy