Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet muslimů dramaticky stoupá. Máme aktuální čísla

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Vláda kancléřky Angely Merkelové dnes schválila zprávu o migraci za rok 2015. Mimo jiné z ní vyplývá, že počet muslimů žijících v Německu od roku 2011 vzrostl o zhruba 1,2 milionu. Celkem jich v zemi na konci loňského roku žilo 4,4 až 4,7 milionu.

Podíl muslimského obyvatelstva na celkové populaci činí 5,4 až 5,7 procenta. V Německu žije celkem asi 81,4 milionu lidí. Z toho kolem 7,8 milionu cizinců, z nichž se 1,3 milionu narodilo ve spolkové republice. Téměř 54 procent z celkového počtu žije v Německu déle než deset let, 36 procent pak více než 20 let. Migrační kořeny má dohromady asi 17,1 milionu lidí.

Aktuální počet muslimů ve spolkové republice bude ještě o něco vyšší, vzhledem k tomu, že letos do Německa přišlo přes 230.000 běženců převážně z muslimských zemí. Dnes zveřejněná čísla jsou nicméně prvním oficiálním odhadem za několik let a dokládají mimo jiné změny ve složení muslimské komunity.

Data ukazují, že zatímco v roce 2008 tvořil podíl muslimů s tureckými kořeny 68 procent, na konci loňského roku už jen 51 procent.

Druhou největší skupinou se i v důsledku příchodu statisíců syrských uprchlíků stali se 17 procenty muslimové z Blízkého východu.

"Čísla dokládají, že se muslimský život v Německu stává rozmanitější. Vzhledem k tomuto vývoji je třeba, aby se islámské organizace v Německu otevřely," uvedl dnes německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Témata:  Německo muslimové obyvatelstvo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy