Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokumentarista zamířil mezi migranty. Ti ho málem zabili

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Americký židovský dokumentarista Ami Horowitz se před několika měsíci vydal do švédského Stockholmu, aby natočil o dokumentu o dopadech vysoké imigrace a aby ověřil zprávy o tom, že na tamním předměstí vznikají no-go zóny. Když se ale dostal do stockholmské části Husby, čekal ho velmi nepříjemný zážitek – byl zbit, zkopán, útočníci jej dokonce škrtili.

Horowitz navštívil předměstí Husby, kde žije velké množství obyvatel s migračním pozadím. On i jeho štáb prý byli zastaveni gangem mužů, kteří jim řekli, že v této oblasti nemohou natáčet. Zatímco jeho posádka okamžitě utekla, Horowitz, který měl na sobě mikrofon, zůstal a zajímal se o to, proč muži vystupují proti natáčení.

„Jak to, že je problém tady točit?" ptá se filmař na pořízeném záznamu. Muž odpoví: „Já nechci být natočen." Pak se útočníci začnou bavit arabsky. Nakonec dokumentaristu popadnou. „Ukaž mi to," chtějí po něm, aby jim vydal natočení materiál. Horowitz protestuje: „Nic jsem nenatočil." Pak na něj muži zaútočí i fyzicky.

„Útok nepodnítilo nic jiného, jen pouhá naše přítomnost," vysvětloval později filmař americké stanici Fox. „Můj štáb utekl, když se přiblížili, ale protože jsem měl mikrofon, máme několik prvních sekund útoku. Opakovaně mě udeřili, kopali, a škrtili mě, celá řada kolemjdoucích to jen sledovala. Nakonec mě odtáhli do budovy, v té chvíli jsem si myslel, že mě tam dorazí," popisoval útok Horowitz.

„Jakmile jste byli uvnitř vestibulu bytového domu, pokračovali v brutálním útoku. Ale o několik vteřin později někdo otevřel dveře bytu přímo nad námi a to je naštěstí vystrašilo, takže se dali na útěk," vysvětluje Američan, jak se zachránil.

Horowitz pro Fox News uvedl, že ve Švédsku existuje třicet nebo čtyřicet takových no-go zón, kam policie úplně odmítá vkročit. Policisté se také zdráhali přijmout zprávu o útoku, tvrdil Horowitz a dodal, že muži zřejmě nebudou dopadeni.

Švédsko přijalo více přistěhovalců z islámských zemí na jednoho obyvatele než kterýkoli jiný stát. Podle Horowitze je tento fakt „velkým zdrojem hrdosti mezi Švédy, protože dělají něco, co by se dalo charakterizovat jako nesobecký akt humanity."

A dodal: „Jsem produktem imigrace a nejen že jsem neměl problém s imigrací, ale jsem jedním z jejích největších zastánců. Ale reálná situace, zejména po celé Evropě, je taková, že hromadné přijímání přistěhovalců z islámských zemí je spojeno s prohlubujícími se sociálními problémy po celém kontinentu."

Útok přichází jen několik měsíců poté, co byla napadena posádka australského zpravodajského pořadu 60 Minutes „skupinou mladých maskovaných mužů z Afriky", když se pokusili natočit film ve stockholmské čtvrti Rinkeby.

Témata:  Švédsko muslimové USA uprchlíci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy