Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převaděči uprchlíků mají nové triky? Úřady musí zakročit

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň - Zástupci agentury UNCHR uvedli, že převaděči kontaktují potencionální migranty na sociálních sítích. Převaděčské mafie v některých případech nutí uprchlíkům platit za převody tisíce eur. Slibují jim rovněž několikanásobné zlepšení životní úrovně.

Agentura UNHCR se zabývá sledováním internetových stránek, kde jsou často uváděny skryté reklamy pro migranty v arabštině nebo afghánských jazycích.

Reklamy mnohokrát lákají migranty na zdánlivou skutečnost, že se dostanou do kterékoliv evropské země, nebo jim zaručují, že obdrží azyl. V reklamách se převaděči i chlubí, že jsou ve své profesi úspěšní na 100% a v oboru mají pětadvacetiletou zkušenost.

Uprchlíci se často vracejí do svých rodných zemí

Vyšetřovatelé uvedli, že ceny za pašování lidí se od uzavření balkánské cesty rapidně zvedly. Například v Turecku si obchodníci s bílým masem účtují za převod člověka do Německa nebo Velké Británie až devět tisíc eur.

V mnohých případech však naivní představy přistěhovalců, kteří uvízli v sítích převaděčských mafií, vystřídá tvrdá realita a uchylují se k cestě do svých rodných zemí.

Peníze z obchodu jdou zřejmě i do rozpočtu IS

Evropský úřad pro udělování azylu (EASO) potvrdil, že bude nadále spolupracovat s agenturou UNHCR a budou společně monitorovat sociální média a snažit se počínaní převaděčské mafie eliminovat. Podle listu Breitbart London si je této skutečnosti spočívající v oslovování zájemců o cestu do Evropy na internetu vědom i Interpol.

Podle některých hlasů jdou finanční prostředky z obchodu s uprchlíky do kapsy i IS, který si takto kompenzuje ztráty ze zničení částí svých území po ruských a amerických vzdušných náletech. 

Témata:  uprchlíci pašeráctví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy