reklama

Letecky, autobusem nebo autem? Žádný problém. Bohatí uprchlíci se nyní mohou dostat kamkoliv po Evropě. Umožňuje jim to nová nabídka pašeráků "all inclusive", v rámci níž dostanou podle řecké policie podrobné instrukce, jak se dostat z Řecka do bohatších států Evropy.

Pašeráci nabízejí uprchlíkům leteckou přepravu, mezinárodní autobusové linky, motorové čluny, osobní automobily či horské průchody. Z Řecka se tak mohou dostat například do Německa, Švédska či Velké Británie, uvádí britský portál Daily Mail. K dalším vymoženostem exkluzivního balíčku patří falešné vybavení pasů, aby migranty obešli zpřísněné letištní a hraniční kontroly.

Pašeráci jsou sami přistěhovalci

Nové služby nabízejí organizované gangy pašeráků v Aténách a Soluni. Většinou se skládají z členů, jejichž země původu je Sýrie, Afghánistán či Írán. "Je snadné dostat se do Evropy z Řecka, když máte peníze," cituje server policejní zdroj. "Jde nám jen o bohaté lidi, kteří mají peníze," řekl serveru exkluzivní zdroj z prostředí pašeráků jménem Costas.

"Vše je pro ně připraveno ještě před příchodem do Řecka. Pořídíme jim falešné pasy nebo letenky na cizí jména. Takto jsem pomohl stovkám lidí pryč z Řecka," dodává. Ať už chtějí migranti cestovat letadlem, autobusem či autem, pro pašeráky není nic z toho problém. "Byznys se zvětšil trojnásobně od vypuknutí syrské občanské války," dodal Costas.

Šanci mají i "chudí"

Pašerák dále prozradil, že ze 100 případů se mu podařilo přes letištní kontrolu dostat 30 lidí. Ostatní kvůli kontrolám nepustili dál. Přiznává také, že je to většinou z toho důvodu, že uprchlíci neumí řecky. "Klienti mi zaplatili od 5 tisíc eur do 6 tisíc za tuto službu. Když byli odmítnuti, na další pokus musí zaplatit dvojnásobek," popsal byznys pašerák.

Méně bohatí migranti mají možnost využít stezek přes bulharské či makedonské hory. Policejní zdroj z Řecka tvrdí, že cena za převádění přes hory se pohybuje kolem 1500 euro. "Každý přechod přes hranice přes makedonské nebo bulharské hory se sestává z minimálně 10 lidí. Stává se, že jde i skupina 50 či 60 lidí," dodal.