Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ploty a barikády uprchlíky nezastaví. Pašeráci přišli na nový způsob

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Londýn/Atény - Uprchlíci mají další unikátní způsob, jak se dostat do jakékoliv evropské země. Pašeráci jim nově nabízí exkluzivní "cestovní balíčky", pomocí nichž se dokážu dostat kamkoliv si zamanou. Stačí jen, aby měli peníze.

Letecky, autobusem nebo autem? Žádný problém. Bohatí uprchlíci se nyní mohou dostat kamkoliv po Evropě. Umožňuje jim to nová nabídka pašeráků "all inclusive", v rámci níž dostanou podle řecké policie podrobné instrukce, jak se dostat z Řecka do bohatších států Evropy.

Pašeráci nabízejí uprchlíkům leteckou přepravu, mezinárodní autobusové linky, motorové čluny, osobní automobily či horské průchody. Z Řecka se tak mohou dostat například do Německa, Švédska či Velké Británie, uvádí britský portál Daily Mail. K dalším vymoženostem exkluzivního balíčku patří falešné vybavení pasů, aby migranty obešli zpřísněné letištní a hraniční kontroly.

Pašeráci jsou sami přistěhovalci

Nové služby nabízejí organizované gangy pašeráků v Aténách a Soluni. Většinou se skládají z členů, jejichž země původu je Sýrie, Afghánistán či Írán. "Je snadné dostat se do Evropy z Řecka, když máte peníze," cituje server policejní zdroj. "Jde nám jen o bohaté lidi, kteří mají peníze," řekl serveru exkluzivní zdroj z prostředí pašeráků jménem Costas.

"Vše je pro ně připraveno ještě před příchodem do Řecka. Pořídíme jim falešné pasy nebo letenky na cizí jména. Takto jsem pomohl stovkám lidí pryč z Řecka," dodává. Ať už chtějí migranti cestovat letadlem, autobusem či autem, pro pašeráky není nic z toho problém. "Byznys se zvětšil trojnásobně od vypuknutí syrské občanské války," dodal Costas.

Šanci mají i "chudí"

Pašerák dále prozradil, že ze 100 případů se mu podařilo přes letištní kontrolu dostat 30 lidí. Ostatní kvůli kontrolám nepustili dál. Přiznává také, že je to většinou z toho důvodu, že uprchlíci neumí řecky. "Klienti mi zaplatili od 5 tisíc eur do 6 tisíc za tuto službu. Když byli odmítnuti, na další pokus musí zaplatit dvojnásobek," popsal byznys pašerák.

Méně bohatí migranti mají možnost využít stezek přes bulharské či makedonské hory. Policejní zdroj z Řecka tvrdí, že cena za převádění přes hory se pohybuje kolem 1500 euro. "Každý přechod přes hranice přes makedonské nebo bulharské hory se sestává z minimálně 10 lidí. Stává se, že jde i skupina 50 či 60 lidí," dodal.

Témata:  uprchlíci pašeráctví Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy