reklama

Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala město se zemí a bezprostředně připravila o život na 80.000 lid. Dalších 60.000 osob podlehlo do konce roku svým zraněním nebo nemocem z ozáření. O několik dní později shodili Američané druhou bombu na Nagasaki, kde celkem zahynulo asi 74.000 lidí.

List Nikkei šimbun (dříve známý pod názvem Nihon keizai šimbun) dnes s odvoláním na nejmenovaného amerického vládního činitele napsal, že Obama hodlá přijet do Hirošimy příští měsíc po schůzce skupiny G7, která se uskuteční v Japonsku.

Washington se chystá Tokiu navrhnout, že Obama do Hirošimy přijede 27. května, kdy summit sedmi průmyslově vyspělých zemí světa končí, upřesnil zmíněný japonský list.

Podle mluvčího japonské vlády Sugy ale není pravda, že Japonsko a USA návštěvu Obamy v Hirošimě připravují. "Obamův program v Japonsku je věcí americké vlády a japonská vláda ho nebude komentovat," prohlásil Suga. Podle diplomatického protokolu by jakékoli oznámení o návštěvě mělo přijít z americké strany.

Během nedávné návštěvy Kerry prohlásil, že i Obama, který se dlouhodobě zasazuje za svět bez strategických jaderných zbraní, by chtěl do Hirošimy přijet. Byla by to první návštěva úřadující hlavy USA v japonském městě, na které Američané shodili jadernou pumu.