Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tchaj-wan a Svatý Tomáš ukončili diplomatické vztahy, Čína jásá

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Ostrovní stát Svatý Tomáš, který leží západně od Afriky, a Tchaj-wan ukončili diplomatické vztahy. Čína to uvítala, aniž ale potvrdila, že formální styky se Svatým Tomášem naopak navázal Peking.

Tchajwanský šéf diplomacie David Lee dnes vyjádřil lítost nad ukončením diplomatických vztahů s ostrovním státem Svatý Tomáš.

Tchaj-wan už nebude podílet na "dolarové diplomacii". "Tchaj-wan již nebyl schopen uspokojit finanční nároky této malé země," řekl Lee.

Čína a Tchaj-wan soutěží o diplomatické uznání v nejchudších zemích a často se vzájemně obviňují, že se své případné partnery snaží nalákat poskytováním značných finančních prostředků.

Číny považuje Tchaj-wan za svou provincii. Ostrov se nicméně vyvíjí samostatně od roku 1949, kdy na něj před komunisty uprchli čínští nacionalističtí politici.

Témata:  Tchaj-Wan Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.