reklama

Čtyřiadvacetiletého Amriho zastavila po třetí hodině ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly. Hledaný Tunisan následně podle italských médií sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Jednoho z nich přitom zranil na rameni. Při pokusu o útěk Amriho další policista zastřelil. Podle médií je tímto policistou devětadvacetiletý Luca Scata, který je u policie nováčkem.

Zraněný stráže Cristian Movio není v ohrožení života. Ministr vnitra Minniti oběma policistům poděkoval osobně po telefonu a zraněnému popřál brzké uzdravení. Lidé si podle něj díky nim mohou užít klidné vánoční svátky. Oběma policistům dnes na twitteru poděkovala v italštině také berlínská policie.

Z obou strážníků se staly hvězdy, lidé jim posílají spousty děkovných dopisů a zpráv. "Jsou to dva mladí a neobyčejní chlapi, kteří si splnili svou povinnost a prokázali nám všem mimořádnou službu. Díky nim bude mít Itálie spokojenější Vánoce. Nemůžeme se dočkat, až se všichni obejmeme," prohlásil italský ministr vnitra Marco Minniti.

Podle šéfa italského protiteroristického útvaru Alberta Nobiliho se do města Sesto San Giovanni Amri dostal z Francie. V jeho batohu se údajně našla jízdenka na vlak. Do Turína dorazil nejspíš z Chambéry v jihovýchodní Francii. Pak nasedl na vlak do Milána, kam přijel kolem 1:00. Z hlavního milánského nádraží vyrazil do Sesto San Giovanni.

Policisté nyní prověřují, jestli měl Amri v okolí Milána kontakty na islamisty. Deník Bild s odvoláním na italská média napsal, že zbraň, která se našla u jeho těla, odpovídá té, s níž byl v Berlíně zastřelen polský řidič kamionu. Žádné osobní dokumenty se u těla Tunisana údajně nenašly.

Tunisan Anis Amri do Německa v roce 2015 přišel právě z Itálie, kde pobýval několik let. Podle italských médií byl v Itálii rovněž ve vězení.