Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo nebo Francie? Nejhorší útoky hrozí v úplně jiné zemi, ukázala studie

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Počty teroristických útoků ve světě se v posledních letech zvyšují. Nejhůře je na tom oblast Blízkého východu, ani v Evropě už ale nejde o výjimečné události. Může se zdát, že nejvíce je touto hrozbou postiženo Německo, Francie a Belgie, odborníci ale upozorňují na jinou zemi, o které se nemluví.

Odborníci z Institutu pro ekonomiku a mír i letos zveřejnili žebříček zemí, které jsou nejvíce postiženy teroristickými útoky. Na prvních místech se umístil Irák, Afghánistán, Nigérie, Pákistán a Sýrie.

V žebříčku, který mapuje rizika zasažení terorismem, se do popředí umístil Irák a Sýrie, dále také Jemen, Libye a Egypt.

Co se Evropy týče, zde je nejrizikovější zemí jednoznačně Ukrajina. Podle odborníků ale není ani Německo a Francie v bezpečí, takové riziko jako na Ukrajině ale v těchto zemích nepanuje.

Server The Independent s odkazem na studii dále upozornil, že tři čtvrtiny útoků mají na svědomí čtyři největší teroristické organizace, konkrétně Islámský stát, Taliban, Boko Haram a al-Káida.

Útoky neskončí, naopak

I přes veškerou snahu tajných služeb ale nelze očekávat, že by se v dohledné době podařilo teroristickým útokům zabránit. Historicky lze navíc poměrně dobře pozorovat vývoj, kterým si prošly.

V 70. a 80. letech byly oblíbenou taktikou únosy letadel a braní rukojmích, ož platilo obzvláště pro palestinské teroristické skupiny. 

V roce 2001 pak Usáma bin Ládin přišel s relativně novou taktikou, když přeměnil známé únosy letadel v nástroj masového vraždění namísto toho, aby jednoduše využil cestující k výměně za výkupné, upozornil americký vojenský historik Max Boot server Commentary Magazine.

Islámský stát (IS) a Al-Káida v dnešní době nabádají své stoupence na Západě k útokům na lidi nožem, podomácku vyrobenými výbušninami či pomocí náklaďáků.

Odborník se domnívá, že takový druh jednoduchých teroristických útoků, k nimž nyní vyzývá IS a Al-Káida, za využití nástrojů, které jsou snadno po ruce a nevyžadují žádné podrobné plánování, bude těžké zastavit.

Témata:  terorismus Ukrajina Islámský stát Německo Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy